Quantcast
Channel: Vården.se Blogg
Viewing all 139 articles
Browse latest View live

Fertilitetstema: Svårt att bli gravida?

$
0
0

I förra veckans blogginlägg tog vi upp temat ”Bestämt er för att skaffa barn?” och den här veckan fokuserar vi på er som har svårt att bli gravida. Vart ska ni vända er med era problem? Och när ska ni egentligen söka hjälp? Fertilitetsläkaren Thomas Brodin på Carl von Linnékliniken hjälper oss att besvara frågorna!

par håller om varandra

Vad innebär fertilitet och infertilitet?

Kvinnans fertila ålder startar i tonåren och pågår upp i 40-årsåldern. Den fertila perioden är i regel slut cirka 10 år innan menopaus (sista mensen). Mannen är fertil hela livet, från puberteten till ålderdomen, men även för män avtar fertiliteten vid högre ålder.

– Att vara fertil innebär förmåga och möjlighet att bli gravid, säger Thomas Brodin, specialistläkare inom obstetrik och gynekologi på Carl von Linnékliniken. Infertilitet innebär det omvända: att inte, inom viss tidsram, bli gravid när man själv önskar bli det. Man kallar det ofta för ofrivillig barnlöshet istället.

Infertilitet är klassat som sjukdom och för att kalla det infertilitet ska graviditet ha uteblivit under ett års oskyddat samliv. Infertilitet innebär i strikt mening att det föreligger ett absolut hinder och ofta talar man istället om ”subfertilitet”. Med det menas lägre chans till graviditet jämfört med andra i samma ålder, men att det inte måste råda ett absolut hinder.

blomma med pastiller

Att söka hjälp för ofrivillig barnlöshet

Om ni inte har blivit gravida inom ett år med oskyddat samliv bör ni söka hjälp hos en gynekolog med kompetens att utföra infertilitetsutredningar. En sådan läkare kan du finna på en specialiserad mottagning eller klinik som till exempel Carl von Linnékliniken. Det finns både offentliga och privata alternativ runtom i landet. Oftast behövs ingen remiss för att boka tid för utredning.

– Åldern har stor betydelse för fertiliteten, säger Thomas Brodin. Är kvinnan i övre 30-åren eller kring 40, är det klokt att söka redan efter cirka ett halvårs försök. Har kvinnan gles och oregelbunden, eller helt utebliven mens, ska hon också söka tidigare.

man och kvinna i skor med skor mellan

Hur går en infertilitetsutredning till?

Målet med infertilitetsutredningen är, utöver att eventuellt ge en förklaring, att få svar på om någon form av fertilitetsbehandling gynnar er eller inte. Beroende på kvinnans ålder har utredningen olika upplägg. Eftersom fertiliteten minskar snabbt hos kvinnor i sena 30-åren och efter 40, så är det oftast inte meningsfullt att söka efter orsaker som eventuellt kräver åtgärder som drar ut ännu mer på tiden.

– Kortfattat omfattar en basal utredning samtal/sjukhistoria, ultraljudsundersökning av livmoder och äggstockar, ibland även av äggledarna, vissa blodprover och för mannens del ett spermaprov, säger Thomas Brodin. Ofta räcker det med ett eller två besök.

En infertilitetsutredning omfattas av det allmänna sjukförsäkringssystemet vilket innebär att kostnaden för utredningen faller under gällande patienttaxa och att frikort gäller. Vissa privata kliniker kan sakna avtal med landstinget och har då en egen prissättning.

Här kan du läsa mer ingående om hur en infertilitetsutredning går till hos Carl von Linnékliniken.

växt kommer upp ur jorden

Behandling vid ofrivillig barnlöshet

En infertilitetsutredning utmynnar i ett sammanfattande samtal med gynekologen där man går igenom vilket resultat utredningen givit. Då får ni också oftast ett eller flera behandlingsförslag.

I nästa blogginlägg berättar vi mer om vilka resultat en infertilitetsutredning kan ge samt vilka behandlingsförslag ni kan få.

Text: Moa Wikström

Källor:
linne.se/utredning/
1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ofrivillig-barnloshet/


Fertilitetstema: Vad kan vi få för hjälp vid ofrivillig barnlöshet?

$
0
0

I förra veckans blogginlägg ”Svårt att bli gravida?” kunde ni läsa om hur en infertilitetsutredning går till. Thomas Brodin, specialistläkare inom obstetrik och gynekologi på Carl von Linnékliniken, hjälper oss denna vecka att berätta om olika behandlingsmöjligheter som finns vid ofrivillig barnlöshet.

Bi suger nektar ur blomma

Vad kan infertilitet bero på?

När graviditet uteblir kan det till exempel bero på att spermierna inte fungerar som de ska – att de är för få eller att det inte finns några spermier alls. Kvinnan kan exempelvis ha problem med ägglossningen, förändringar i äggledare eller i livmodern, eller – vilket numera är vanligt – ha åldern emot sig.

En infertilitetsutredning kan ge svar på vad som orsakat just er barnlöshet och ni kan ofta få ett eller flera behandlingsförslag. Ibland hittar läkarna ingen förklaring till barnlösheten, det vill säga att man inte säkert kan säga var problemet sitter. Det kallas för oförklarad barnlöshet.

– Vad man kan erbjuda i behandlingsväg beror på vad en utredning utmynnat i, säger Thomas Brodin. Utöver allmänt stöd i situationen kan man till exempel få stimulering till ägglossning och det kan bli aktuellt med insemination eller IVF i olika varianter. IVF är den effektivaste metoden. Ibland behöver man använda donerade spermier eller donerade ägg.

Liten växt kommer upp ur jorden

Behandlingar vid ofrivillig barnlöshet

Ägglossningsstimulering– Hormonell stimulering som hjälper vid störd ägglossning, till exempel om kvinnan inte har mens alls eller om den kommer väldigt sällan. Ägglossningsstimuleringen gör så att en äggblåsa växer till och kan släppa ut ett moget ägg. Paret har sedan samlag vid tiden för ägglossning.

Insemination– Insemination hjälper spermierna förbi livmoderhalsen och in i livmodern så att de inte behöver simma så långt. På så vis ökar antalet dugliga spermier ute i äggledarna, vilket ökar chansen till befruktning om det kommer ett ägg som fungerar som det ska. Inseminationen kan göras i en naturlig menscykel eller kombinerat med ägglossningsstimulering.

Om ni som par har en oförklarad infertilitet, om mannen har ett normalt eller lätt nedsatt spermaprov, eller problem med utlösningen, kan insemination prövas. Med stigande ålder avtar chansen att kvinnan lossar ett ägg som fungerar normalt. Insemination görs därför i regel bara om kvinnan är yngre än 36-37 år.

IVF/Provrörsbefruktning– Innebär att ägg tas från kvinnans äggstock och befruktas utanför kroppen med mannens spermier. Om befruktningen lyckas sätts ett befruktat och vidaredelat ägg in i livmodern efter några dagars odling i labbet. En förutsättning för IVF är att det finns kvalitativa ägg och spermier, antingen egna eller donerade, och att kvinnans livmoder fungerar.

Provrörsbefruktning är den mest effektiva behandlingsmetoden vid ofrivillig barnlöshet och kan hjälpa de flesta par.

Spermiedonation– Insemination med donerade spermier kan användas för ensamstående kvinnor, lesbiska par eller heterosexuella par där mannen saknar spermier.

Idag är inte IVF med donerade spermier tillåtet vid privata kliniker utan görs bara på offentliga kliniker. Samtliga donatorer är öppna och det är inte tillåtet att använda anonyma donatorer i Sverige. Det innebär att barn som blir till efter användning av donerade könsceller kan få information om donatorn inklusive dennes namn.

Äggdonation– Kan till exempel användas då kvinnans äggreserv är så nedsatt att de ägg som finns kvar i äggstockarna är defekta. Detta är vanligt hos kvinnor över 42 år.

Äggdonationsbehandling innebär att mottagarparet tar emot obefruktade ägg från en donator. Som vid vanlig IVF befruktas äggen med mannens spermier och ett embryo återförs till kvinnan efter några dagars odling. Precis som vid spermiedonation är samtliga donatorer öppna. I Sverige är äggdonation bara tillåtet vid offentliga kliniker och där har man en gräns på 40 år för kvinnan.

Operation– Om kvinnan har polyper eller muskelknutor i livmodern, vätskefyllda äggledare eller uttalad endometrios, kan det vara aktuellt med en operation.

– På Carl von Linnékliniken strävar vi efter att ge en så bra prognosbedömning som möjligt, det vill säga hur stora chanser ni borde ha att lyckas med någon av metoderna, alternativt utan någon behandling alls, säger Thomas Brodin. Man får också komma ihåg att det finns alternativa sätt att bilda familj, till exempel genom adoption.

Par håller handen som ett hjärta

Vad kostar det och hur lång tid tar det?

Väntetiderna för fertilitetsbehandling är olika. IVF omfattas av vårdgarantin och då är väntetiden max tre månader (gäller inte vid donation).

– Beroende på ålder och bakgrund bekostas IVF av landstinget och görs många gånger även på privata kliniker med landstingsfinansiering och med kort väntetid efter utförd infertilitetsutredning, säger Thomas Brodin. På vår klinik kan vi oftast starta en IVF i samband med kommande eller därefter kommande mens.

Vid offentligt finansierad IVF betalar du gällande patientavgift för undersökningar och behandlingar upp till frikortsbelopp. Läkemedel omfattas av högkostnadsskyddet.

För privat IVF får du betala hela kostnaden själv och hur mycket det kostar beror på typ av behandling och vilken klinik du vänder dig till. Läkemedel omfattas dock fortfarande av högkostnadsskyddet. Har du möjlighet att få så kallat bruttolönavdrag blir en privat IVF-behandling betydligt billigare.

Text: Moa Wikström

Källor:
www.linne.se/behandling/
www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ofrivillig-barnloshet/

Utomhusträning är perfekt året om!

$
0
0

Är du omotiverad till träning nu när mörkret och kylan kommit? På True Workout Liljeholmen erbjuder de utomhusträning året om och Lana Murphy, ägare och gruppträningscoach på True Workout Liljeholmen, berättar varför svenskar ska träna utomhus även på vintern.

löv på vintern

True Workout Liljeholmen i Stockholm har erbjudit utomhusträning i snart sex år. Varje vecka har de gruppträningspass i Vasaparken, Trekanten, Lumaparken och Tessinparken.

– Vi ville erbjuda svenska folket en träningsform som skapar mer än bara träningsvärk och svett, säger Lana Murphy. Vi ville erbjuda en träningsform som skapar upplevelser och är ständigt närvarande och lättillgänglig. Vi som människor mår som allra bäst när vi är utomhus.

För grundarna till företaget var det självklart att erbjuda utomhusträning då de alla har en stor passion för natur, äventyr, upplevelser och utomhusaktiviteter.

– Det finns så många människor som inte tränar för att de inte trivs på gym, säger Lana. Vi vet att välmående inte är beroende av ett gym utan det handlar om att vara aktiv och röra på sig. Om du lär dig att använda din egen kropp och träna utomhus så kan du göra det när och vart det passar dig.

solig vinterhimmel

Vikten av solljus under vinterhalvåret

Eftersom vi lever i ett land som Sverige, som har korta somrar och långa mörka vintrar, är det viktigt att vistas utomhus och ta vara på dagsljuset.

– Att träna utomhus på vintern är det bästa som finns om man förbereder sig väl, säger Lana. Att komma ut och röra på sig, andas frisk luft och träffa positiva träningskompisar, är precis vad vi nordbor behöver under årets mörkaste månader.

förbereder sig inför träningspass

Fördelarna med utomhusträning

  • Kan göras när och vart de passar dig.
  • Unik upplevelse varje gång du tränar eftersom väder, terräng och omgivningar förändras hela tiden.
  • Ökar energi samt minskar negativa känslor såsom anspänning, förvirring, ilska och depression.
  • Nivåerna av stresshormoner sjunker.
  • Naturen är bevisat läkande och kan sänka högt blodtryck och öka din stresstålighet.

– Min favoritträning är träning med kroppen som verktyg där man får jobba igenom hela kroppen, blanda rörlighet, styrka och kondition, säger Lana. Gärna tillsammans med en kompis eller en grupp!

Text: Moa Wikström

Har ditt barn fått vattkoppor?

$
0
0

Vattkoppor är en virusinfektion som är mycket smittsam. Det brukar ta mellan 10-20 dygn innan de första symtomen märks, vilket brukar vara feber, huvudvärk och trötthet. Efter ett par dagar kommer de karakteristiska röda utslagen.

pojke-på-äng

Sjukdomsförloppet

De röda utslagen börjar som prickar som blir till knottror, och som slutligen blir till kliande blåsor med en genomskinlig vätska i. Hur många blåsor ditt barn får kan variera med allt från några enstaka till en mängd över hela kroppen. Efter någon dag spricker de och små sårskorpor bildas, och efter några dagar torkar skorporna och trillar av. Utslagen kan komma i flera omgångar, under fyra till fem dagar, men barn brukar bli friska av sig själva en vecka efter att de första symtomen visat sig.

Så smittar vattkoppor

Vattkoppor sprids genom direktkontakt från person till person eller genom utandningsluften, exempelvis när någon hostar eller nyser. Viruset kan spridas redan innan symtom syns och därför är det svårt att undvika att föra smittan vidare.

Har ditt barn väl haft vattkoppor en gång kan hen inte få det igen utan är immun. Dock stannar viruset kvar i kroppen resten av livet och ibland kan det aktiveras igen och orsaka sjukdomen bältros.

mamma-pussar-på-son

Tips för att lindra ditt barns besvär

Utslagen kan klia och för att lindra klådan kan du använda kylbalsam, alsolsprit eller svalt vatten. Det är viktigt att hålla huden ren för att undvika att bakterier kommer in i vattkopporna så de blir infekterade. Så tvätta ditt barns hud med tvål och vatten.

Ditt barn kan också ta vissa läkemedel för att lindra feber och värk. Prata med läkare, sjukvårdsupplysningen eller apotekspersonal för rådgivning.

pappa-håller-flicka-i-handen

Vaccineras mot vattkoppor

Det finns vaccin mot vattkoppor, som ger ett bra skydd och har få biverkningar. Man kan dock få vattkoppor trots vaccination, men skulle man bli sjuk blir symtom ofta lindrigare.

– På BVC vaccinerar vi endast de vaccin som ingår i barnhälsovårdens basprogram, säger Ann Hultstrand, barnsjuksköterska och verksamhetschef på Spartakliniken. Föräldrar som önskar vaccinera sina barn mot vattkoppor hänvisar vi till en vaccinationsmottagning. Det går att vaccinera barn mot vattkoppor om de är tolv månader eller äldre.

De som rekommenderas att vaccinera sig är barn som tillhör en medicinsk riskgrupp, till exempel ett barn som har nedsatt immunsystem. Även syskon till barn med nedsatt immunförsvar bör vaccinera sig.

– Barn eller anhöriga till barn kan ibland bli aktuella för vaccinering mot vattkoppor och detta beslut tas av barnläkare, säger Ann.

Text: Moa Wikström

Källor:
www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vattkoppor/
www.xn--klda-roa.se/vattkoppor/

På väg in i klimakteriet?

$
0
0

Är du i medelåldern och börjar din mens komma allt glesare? Då är du förmodligen på väg in i klimakteriet. Det kan kännas skönt att vara förberedd på vad det innebär och eventuella symtom som kan uppstå, samt vilken behandling du kan få om du upplever besvär.

blommor på en äng

Vad innebär klimakteriet?

Klimakteriet inleds oftast med att din mens förändras och när det inträffar varierar från person till person.

– Klimakteriet är den period i kvinnans liv när kroppen går från att vara fertil till att menscyklerna uteblir, säger gynekologen och professorn Helena Åkerud på GynHälsan. Åldern när klimakteriet infinner sig varierar stort men för många kan det börja runt 45 års ålder. Hormonellt sker då en stor förändring där östrogennivåerna sjunker markant till samma nivå som de var innan puberteten.

Klimakteriet pågår under en begränsad period i livet och hur länge är individuellt. Det kan vara allt från sex månader upp till fem år. I samband med klimakteriet kan många uppleva ett eller flera symtom.

– Symtom som drabbar många, dock inte alla, är värmevallningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter samt besvär med torra slemhinnor, säger Helena Åkerud.

rosa blommor

Om du får klimakteriebesvär

Nästan 75 procent av alla kvinnor som går igenom klimakteriet upplever besvär. Vissa kvinnor får väldigt svåra klimakteriebesvär, även kallat övergångsbesvär. Om du har dessa besvär kan du boka en tid hos en gynekolog.

– Det finns hjälp att få för de kvinnor som drabbas av besvär under denna period i livet, säger Helena Åkerud. Goda rutiner när det gäller kost och sömn är väsentligt. Substitution med östrogen lokalt eller oralt är också ett möjligt alternativ för att underlätta livet i vardagen.

Text: Moa Wikström

Bli av med lokala fettdepåer med CoolSculpting

$
0
0

CoolSculpting är en icke-kirurgisk behandling som används för att avlägsna oönskat fett på kroppen. Vi har intervjuat Alexandra Berly, diplomerad kostrådgivare och certifierad CoolSculptingbehandlare på Hudläkargruppen Stockholm, för mer information om fettfrysningsmetoden.

frost och kyla

Så fungerar CoolSculpting

CoolSculpting innebär att man med hjälp av kontrollerad kyla tar bort fettceller. Under behandlingen, som tar ungefär 35 minuter, läggs en geldyna och en applikator på området som ska behandlas. Applikatorn suger sedan in behandlingsområdet i applikatorskålen och tillför därefter kyla under kontrollerade former. Maskinen har ett inbyggt säkerhetssystem som gör att inga frysskador kan uppstå.

– Kroppens fettceller är extra känsliga för kyla och när man tillför kylan så kristalliseras fettcellerna och dör, säger Alexandra Berly. Sedan transporterar kroppen gradvis bort de döda hudcellerna via lymfsystemet vilket gör att fettdepån minskar och ger en naturligt skulpterad kropp.

Resultatet efter en behandling brukar ses efter fyra veckor, men optimalt resultat ses efter tre månader. Mellan 20-25 % av fettlagret reduceras per behandling och resultatet är permanent. Behandlingsmetoden är effektiv och skonsam, och påverkar inte hudstrukturen eller muskelvävnad.

Olika munstycken för olika behandlingsområden

CoolSculpting kan användas för behandling av många områden. Det går att behandla mage, kärlekshandtag, armar, armhålor, insida och utsida lår, knän, bh-valkar, manligt bröst och haka. CoolSculpting har olika munstycken som är utformade för att kunna passa alla områden.

– Inför en behandling gör vi alltid en konsultation då jag undersöker området och går igenom patientens allmänna hälsa, säger Alexandra. Sedan gör vi upp en skräddarsydd behandlingsplan för att kunna ge bästa möjliga resultat. Varje patient är unik och ibland kan flera behandlingstillfällen behövas för att ge den önskade estetiska effekten.

konsultation hos hudläkargruppen

Varför ska man välja CoolSculpting?

CoolSculpting är en unik behandlingsmetod som är patenterad tack vare sin speciella säkerhetsmekanism som förhindrar frysskador. Det är också den enda produkten av sitt slag som är godkänd av Food and Drug Administration (FDA).

Med över 70 vetenskapliga studier och över fem miljoner behandlingar så kan CoolSculpting ses som en mycket effektiv och säker produkt. Det är ett varumärke som endast finns på kliniker och behandling sker alltid med en läkare närvarande.

Text: Moa Wikström

Massage är bra för kropp och själ

$
0
0

Massage kan ta bort spänningar, smärta och stramhet i dina muskler så att du kan bli mer avslappnad. Nils de Jurquet de la Salle, VD och legitimerad kiropraktor på Niana Wellnes Center, berättar mer om massagens fördelar och vilka varianter de erbjuder.

Massage får dig att bli avkopplad

Massagens primära effekt är att lösa upp spända muskler. När musklerna är mjuka, smidiga och flexibla ökar rörelseförmågan. Massage kan även öka blodcirkulationen och frigöra endorfiner som har en smärtlindrande effekt. Även ”lugn-och-ro”-hormonet oxytocin frigörs vid massage som gör att vi känner oss lugnare, mindre ängsliga och gör att sömnen förbättras.

– Massage ökar livskvalitén och hjälper till att minska stress och ta bort smärta, säger Nils. Med hjälp av massage stimuleras cirkulationen som gör att muskler och omkringliggande vävnad fungerar bättre.

Terapeut utför massagebehandling

Olika typer av massage

På Niana Wellness Center erbjuds det olika sorters massage.

– Hos oss kan du få klassisk svensk massage, idrottsmassage, gravidmassage och thaimassage, säger Nils. Massage är ett bra sätt att minska risken för framtida besvär med smärta och stelhet, något som blir allt mer vanligt med dagens statiska arbetssätt.

Klassisk svensk massage– En behandlingsform där terapeuten går på djupet och bearbetar kroppen för att ta bort spänningar, smärta och stramhet i musklerna. Vid en behandling används knådningar, cirkulerande tryck, töjningar och lätta hackningar för att nå på djupet i musklerna.

Idrottsmassage– Passar den som tränar regelbundet, både på elitnivå och motionsnivå. Massagen ger bättre återhämning, träningsvärk släpper snabbare och vid behandlingstillfället kan man få hjälp med eventuella sträckningar eller skador som hindrar från fortsatt träning.

Idrottsmassage är detsamma som behandlande massage. Det betyder att du som har rörelseinskränkningar, spänningshuvudvärk, benhinneinflammation, musarm eller annan typ av smärta, också kan få hjälp hos idrottsmassören.

Gravidmassage– Gravidmassage hjälper mot svullna ben, värk i rygg, nacke och ben, och den främjar också cirkulationen i lymfsystemet och blodomloppet. Vid gravidmassage används en speciell kudde så att kvinnan kan ligga på mage på bänken, precis som vid en vanlig massagebehandling. Massage för gravida ska undvikas under de första tretton graviditetsveckorna.

Thaimassage– Thaimassage kan beskrivas som en kombination av akupressure och yoga för hela kroppen. Massagemetoden ger en djup avslappning och återhämtning med en ökad rörlighet och närvaro av kroppen.

Massage på nacke

Undvik massage om du har vissa sjukdomar

En kraftig och djupgående helkroppsmassage kan vara olämpligt för personer med högt blodtryck, pågående infektion med feber, cancer, hjärtsjukdom, blodpropp, benskörhet eller andra svåra sjukdomar. Nästan alla kan däremot få mjuk och lätt massage.

Massage ska också undvikas kring ett öppet sår, benbrott, inflammerade leder, åderbråck, skadade muskler, trasiga senor och ledband eller stora blåmärken.

Text: Moa Wikström

Har ditt barn fått öroninflammation?

$
0
0

Öroninflammation är vanligt hos barn men även vuxna kan få det. Det kan göra mycket ont i örat, speciellt på natten eftersom trycket i örat ökar när man ligger ner. Öroninflammation går ofta över av sig själv men ibland kan behandling behövas.

huvudprofil av barn

Därför uppstår öroninflammation

– Med öroninflammation menas för det mesta mellanöreinflammation som är en inflammation bakom trumhinnan, säger allmänspecialisten Afshin Motamedi. Inflammationen kan uppstå på grund av trånga förhållanden i mellanörat och i örontrumpeten, därför är det vanligare med öroninflammation hos barn än hos vuxna.

Öroninflammation orsakas oftast av virus efter en förkylning men kan omvandlas till en bakteriell infektion. Förkylningsviruset kan ibland göra så att slemhinnan i mellanörat infekteras, något som gör det svårare för slemhinnan att försvara sig mot bakterier. Öroninflammation smittar inte, men förkylningen kan göra det.

Vuxna kan få öroninflammation utan att ha haft en förkylning, men det är inte lika vanligt. Däremot är yttre öroninflammation (inflammation i hörselgången) vanligare. Det brukar kännetecknas av klåda som beror på eksem i hörselgången, ofta efter att man badat, som senare leder till en bakteriell infektion.

undersökning av öra

Vanliga symtom vid öroninflammation

Vid öroninflammation gör det ont i örat, speciellt när man ligger ner och sover. Det kan kännas som att man har lock i örat eller att hörseln är nedsatt, och feber brukar förekomma hos små barn. Ibland spricker trumhinnan och det är inte farligt men kan göra ont. När trumhinnan spruckit rinner det ut var i hörselgången och ut genom örat. Innan trumhinnan spricker brukar det göra väldigt ont men när den väl spruckit brukar smärtan minska.

– Öroninflammation kan bekräftas av en läkare med en enkel undersökning, säger Afshin Motamedi. Femtio procent av fallen hos barn är orsakad av virus och behöver inte alltid behandlas med antibiotika. Men ibland utvecklas en bakteriell infektion som bör behandlas med antibiotika.

Om ditt barn har återkommande öroninflammationer

Om ditt barn får upprepade öroninflammation under en kortare period kan ett rör opereras in i örat för att förhindra framtida inflammationer. Röret gör det svårt för vätska att samlas i örat vilket gör att bakterierna får det svårare att få fäste och föröka sig.

Text: Moa Wikström


Äkta eller falsk ischias?

$
0
0

Kraftiga smärtor i nedre delen av ryggen som strålar ut i ena benet brukar vara ett tydligt tecken på problem med ischias. Men vad är egentligen ischias? Och vad skiljer äkta och falsk ischias åt?

Kvinna håller i ryggrad

Kroppens längsta nerv

Ischiasnerven är människokroppens längsta och största nerv. Den har sitt fäste i ryggslutet och går igenom baksidan av benen ner till fötterna. Om denna nerv av någon anledning ligger i kläm orsakar det smärta.

– Har en patient smärta ner i benet definieras smärtan som ischias, säger Kristian Jörgensen, verksamhetschef och legitimerad kiropraktor på Aktivera Kiropraktik och Privatvård i Sollentuna och Danderyd.

Ischias är en irritation och inflammation i ischiasnerven som gör att det smärtar i rumpan och ner i benet. Ofta förekommer ischias i samband med ryggvärk och ryggskott.

Skillnaden mellan äkta och falsk ischias

För att skilja på orsaken till problem med ischias så delas de upp i två grupper; äkta och falsk. Vid äkta ischias kommer orsaken till smärtan inne i ryggraden och vid falsk ischias kommer smärtan från att nerven av någon orsak blir irriterad utanför ryggraden. På Aktivera Kiropraktik och Privatvård kan de vid en undersökning bedöma vilken typ av ischias patienten har.

– Vid äkta ischias har behandlaren använt olika undersökningstekniker för att se om det är ett tryck på nervroten som kommer ut mellan två kotor, säger Kristian. Behandlaren sträcker på ischiasnerven och om symtomen framprovoceras av testen och smärtan går ut i benet misstänker man diskbråck i ryggen som trycker på nervroten. Behandlaren undersöker också känsligheten på huden, muskelkraften i benen och reflexerna.

Vid äkta ischias är smärtan ofta väldigt kraftig och påverkar vardagslivet och nattsömnen. Bensmärtan strålar oftast ner under knät och är mer smärtsam än ryggsmärtan.

Vid falsk ischias upplever patienten en smärta till säte och lår, och det är sällsynt att den fortsätter nedanför knät. Smärtan är lindrigare och mer diffus än vid äkta ischias, men den kan ändå vara besvärlig.

– Vid falsk ischias finns inget tecken till ett tryck på nervroten som vid äkta ischias, säger Kristian. Ofta härstammar smärtan istället från rygg och bäcken som orsakar spända muskler och ger utstrålande smärta.

Kiropraktor behandlar rygg

Så kan man behandla falsk ischias

Vid behandling av ischias är det viktigt att först ta reda på orsaken till att besväret uppstått. Vid falsk ischias kan du få hjälp hos en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast/fysioterapeut.

– Hos Aktivera Kiropraktik och Privatvård behandlas falsk ischias effektivt med manuell behandling på det ställe som behandlaren har identifierat som orsaken till problemet, säger Kristian. Det kan vara justering av bäcken eller ländrygg, alternativt muskelbehandling av triggerpunkter.

Förutom att få manuell behandling hjälper behandlaren till med att se över ergonomin på arbetsplatsen och hur mycket patienten motionerar.

– Det finns effektiva rygg- och magövningar för besvären i ett förebyggande syfte och många hittar hjälp i specifika stretchövningar, säger Kristian.

Om du har äkta ischias

Om det vid en undersökning visar sig att det är äkta ischias finns det också hjälp att få.

– Trots att äkta ischias är besvärligt är prognosen god och bara en liten procentandel behöver operation, säger Kristian. Med specifika övningar kan patienten uppleva lindring och succesiv förbättring, kiropraktisk justering kan också hjälpa. Men om patienten inte är tydligt bättre inom en månad bedöms besväret som medicinsk och då ska magnetröntgen göras.

Text: Moa Wikström

Har du fått ryggskott?

$
0
0

Plötslig smärta och/eller stelhet i ryggens nedre del (ländryggen) brukar kallas för ryggskott. Vid ryggskott kan smärtan komma väldigt plötsligt och känns då skärande eller huggande, ofta är det i samband med ett lyft eller vridning av ryggraden. Man kan också känna det som att ryggen låser sig eller känns stel. Men ryggskott kan också komma smygande med en molande smärta som ofta ökar gradvis.

Rygg

Därför får du ryggskott

Varför ryggskott uppstår kan bero på många olika saker och i de allra flesta fall finns det inte en ensam bakomliggande orsak. Ryggskott kan bland annat bero på diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta och/eller slitna diskar. Men oftast är orsaken en överbelastning av nedre delen av ryggen som har byggts upp under lång tid. Det kan vara på grund av långvarig stress, minskad motion och för mycket stillasittande. Dessa tre faktorer gör att kroppen blir stelare och mer spänd.

Men alla ryggskott beror inte på saker som byggts upp under lång tid. Det kan lika gärna handla om att du gör en oförsiktig rörelse eller belastar ryggen felaktigt.

behandling av ryggen

Behandling vid ryggskott

Om du drabbats av ryggskott kan det vara bra att kontakta en kiropraktor eller naprapat för att få hjälp med besväret. Att få hjälp bidrar till att lindra och snabba på läkningsprocessen. Vid ditt besök undersöker behandlaren ditt besvär och försöker reda ut varför problemet uppstått. Det är för att kunna ge dig rätt behandling för att lindra smärtan, men också för att undvika att problemet uppstår igen.

Det finns också en del saker du själv kan göra hemma för att lindra dina besvär:

  • Värme kan lindra smärtan en aning, exempelvis genom en värmedyna, en varm dusch eller bastu.
  • Kyla kan också vara lindrande. Använd en kylklamp eller en plastpåse fylld med is.
  • Att röra på sig är alltid bra, så när de första och mest smärtsamma dygnen är förbi kan du ta kortare promenader och göra enkla styrketräningsövningar. Undvik dock tunga lyft och överdrivna vridrörelser.

Går det att förebygga ryggskott?

Självklart går det att förebygga att ryggskott uppstår. Att motionera regelbundet stärker rygg- och benmuskler. Det kan också vara bra att kombinera det med styrketräning av mage och sätesmuskler.

Om du har ett stillasittande arbete kan det vara bra att du delar in dagen i pass där du varierar mellan sittande och stående. Det är också bra om du försöker att inte ha för mycket stress i kroppen eftersom det ökar anspänningen i ryggen.

Text: Moa Wikström

Källor:
https://www.ryggakuten.com/symptom/ryggskott/
http://idrottsskadeexperten.se/ryggskott/

Vad är vaccin?

$
0
0

ANNONS. Innehåll från Stockholm Medical Office.

Många vet inte vad vaccin egentligen är och hur de fungerar. Tillsammans med Nathalie Liljeberg, legitimerad sjuksköterska på Stockholm Medical Office, får vi svar på vilka sjukdomar du bör vaccinera dig mot och varför det är viktigt att vaccinera sig.

Stockholm Medical Office flaskor

Stockholm Medical Office startade 1989 och erbjuder idag hälsokontroller, företagshälsovård, läkarvård och vaccinationer. De är experter på all världens vaccin och har vaccinerat flera tusentals patienter.

Vad är vaccin och hur fungerar det?

Vaccin hjälper kroppens immunförsvar att lättare känna igen och bekämpa bakterier, virus och andra mikroorganismer som orsakar sjukdom. Kroppens immunförsvar identifierar vaccinationens antigener som i sin tur stimulerar produktionen av antikroppar.

– Vaccinet stimulerar ditt immunförsvar så att du får ett skydd mot den aktuella sjukdomen, säger Nathalie Liljeberg, legitimerad sjuksköterska på Stockholm Medical Office.

Vaccin brukar delas upp i levande och inaktiverade vaccin. De som hör till levande vaccin innehåller bakterier eller virus som fortfarande kan föröka sig, medan övriga vaccin innehåller inaktiverade smittämnen.

Med ett inaktiverat vaccin tillförs allt antigen som ska framkalla immunitet när vaccinet ges. Levande vaccin behöver däremot inte innehålla så mycket antigen utan immunsystemet stimuleras istället i takt med att allt fler virus/bakterier produceras.

– Levande smittämnen liknar mer en naturlig infektion som i sin tur stimulerar immunförsvaret, säger Nathalie på Stockholm Medical Office.

spruta

Risker och biverkningar med vaccinering

Den vanligaste biverkningen efter att ha tagit en vaccinationsspruta är rodnad och/eller svullnad vid insticksstället. Det är övergående och helt ofarligt.

Med inaktiverade vaccin ses lokala eller generella biverkningar vanligtvis inom ett dygn. Levande vaccin orsakar oftare biverkningar som påminner om en mildare variant av den naturliga sjukdomen som du vaccinerats mot. Biverkningar från dessa kommer vanligtvis senare.

– Även om vacciner är väl utprovade och risken för biverkningar i regel är mycket låg, så ges vaccin till så pass många att också sällsynta biverkningar inträffar någon gång, säger Nathalie på Stockholm Medical Office.

Rekommendation av vaccin

I Sverige erbjuds och rekommenderas alla barn att vaccineras enligt det svenska barnvaccinationsprogrammet. Programmet har utarbetats för att ge oss skydd mot sjukdomar som är farliga för samhället i stort. Dessa vaccinationer görs på BVC tills barnet fyllt 5-6 år, därefter tar skolhälsovården vid.

Förutom de vaccin som ingår i barnvaccinationsprogrammet rekommenderas även andra vaccin. För att veta vilka just du bör ta kan du kontakta en vaccinationsmottagning, exempelvis Stockholm Medical Office.

– Hos oss gör vi alltid en personlig bedömning utifrån bland annat ålder, hälsotillstånd och var man bor, säger Nathalie på Stockholm Medical Office. Bor du till exempel i ett område där det finns TBE så rekommenderar vi vaccination mot det. Och om du tillhör en riskgrupp så bör du exempelvis ta influensasprutan varje år.

resmål

Vaccin inför din resa

Inför en utomlandsvistelse kan du också behöva ta ett eller flera vaccin. Vilka vaccin du behöver beror på vilket land du ska till, hur länge du planerar att stanna där, vilket boende och umgänge du kommer att ha på resmålet, samt ett antal andra riskfaktorer.

Till vissa länder är det inte nödvändigt att vaccinera sig med något utöver det grundskydd som rekommenderas i Sverige, medan det i andra länder kan vara ett krav att du är vaccinerad mot en viss sjukdom.

– Det är viktigt att i god tid ta reda på om du behöver komplettera med några vacciner innan din resa, säger Nathalie på Stockholm Medical Office. Det tar nämligen några veckor innan vaccinet ger god skyddseffekt och ibland kan det behövas flera doser.

glada människor

Därför ska du vaccinera dig

Inga vaccinationer är obligatoriska, men om du blir vaccinerad löper du väsentligt lägre risk att bli infekterad av den aktuella sjukdomen. I många fall är det allvarliga, och till och med dödliga, sjukdomar det rör sig om.

– Genom att vaccinera dig skyddar du både dig själv och även indirekt de individer som tillhör en riskgrupp som av olika anledningar inte kan vaccineras, säger Nathalie på Stockholm Medical Office. Det kan till exempel vara barn som är för unga för vaccination och cancerpatienter som genomgår cellgiftsbehandling.

ANNONS. Innehåll från Stockholm Medical Office.

Text: Moa Wikström

Vad gör en urolog?

$
0
0

Med urologi menas att man diagnosticerar och behandlar sjukdomar i urinvägarna. De organ som omfattas av urologi är njurar, urinledare, urinblåsa och urinrör. Urologi innefattar också de manliga reproduktionsorganen, det vill säga testiklar, bitestiklar, sädesblåsor, sädesledare, prostata och penis. En urologär specialist på sjukdomar i dessa organ.

urolog samtalar med patient

– En vanlig missuppfattning är att en urolog bara hjälper män, säger Eva, legitimerad sjuksköterska på Urologi STHLM. Men många sjukdomar inom urinvägarna hos kvinnor som exempelvis njursten, tumörer och inkontinens, behandlas av en urolog.

Vanliga besvär urologen hjälper till med

Till urologen kan patienter söka sig med besvär som omfattas av urologens specialistområden.

– Några av de vanligaste orsakerna till att patienter söker sig till oss på Urologi STHLMär att de misstänker att de har prostatacancer, problem med vattenkastning, blod i urinen eller förhudsproblem, säger Eva.

Hos urologen kan man även få hjälp med:

  • Vävnadsprov från prostata
  • Steriliseringsoperation
  • Operation av förhud
  • Sthlm 3-prov
  • Infektioner i urinvägarna
  • Njursten
  • Tumörer
  • Sjukdomar i urinblåsan
  • Inkontinens
  • Impotens

Text: Moa Wikström

När behövs ett läkarintyg?

$
0
0

Det finns olika anledningar till varför ett intyg behövs. Det vanligaste intyget, som de allra flesta känner till, är läkarintyg i samband med sjukdom. Men det finns betydligt fler tillfällen då du kan behöva ett frisk- eller hälsointyg.

– Ett intyg kan behövas både professionellt och privat, säger Jacob Rosenholm, legitimerad läkare på Medicinska Intyg. Vanligast är när man ska ta körkort för högre behörighet, jobba till sjöss eller med järnväg.

Många tävlingar inom sport kräver också ett friskhetsintyg, liksom inför dykning och fallskärmshoppning. Även inför teckning av livförsäkringar, adoption eller utlandsstudier kan du behöva ett intyg som verifierar att du är frisk.

– På Medicinska Intyg utfärdar vi i princip alla typer av medicinska intyg, säger Jacob. Vi gör också fullständiga hälsoundersökningar och riskbedömningar. Hos oss finns också en specialistläkare som tar hand om vår körkortsmottagning gällande alkohol- och drogmissbruk.

stetoskop

Så gör du för att få ett intyg

Det första du behöver göra är att boka en tid hos en läkare och meddela vilket typ av intyg det rör sig om. Till besöket ska du ha med dig giltig legitimation samt glasögon om synundersökning krävs.

– Hos oss bokar man enkelt en tid via vår hemsida, säger Jacob. Vi har ofta tider samma dag och har kvällsöppet flera dagar i veckan.

När du sedan kommer till mottagningen får du legitimera dig och svara på några frågor. Därefter träffar du en läkare som går igenom svaren och gör de undersökningar som krävs. Ibland behövs det kompletterande prover eller röntgen och då skriver läkare en remiss. I vissa fall, exempelvis vid utlandsstudier, krävs ibland också specifika vaccinationer.

När allt sedan är klart får du intyget i handen eller så registreras det direkt hos den myndighet det gäller, exempelvis Transportstyrelsen.

Text: Moa Wikström

Har du fått vinterkräksjukan?

$
0
0

Varje år under vintern får många svenskar kräksjukan. Det är en väldigt smittsam virussjukdom och det är inte ovanligt att hela familjen insjuknar om en familjemedlem blivit smittad. Vinterkräksjukan kan förekomma året om men de flesta brukar bli sjuka mellan januari och mars. Vissa personer får aldrig vinterkräksjuka även om de blir utsatta för viruset och det beror troligtvis på en medfödd motståndskraft.

sjuk i soffan

Sjukdomsförloppet vid vinterkräksjuka

Vinterkräksjukan orsakas av ett mycket smittsamt virus, calicivirus, och är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. Vid vinterkräksjuka insjuknar man väldigt fort och får kräkningar, häftiga diarréer och magont. För barn är kräkningar det vanligaste symtomet medan vuxna oftare får diarré. Det tar vanligtvis mellan 12-48 timmar från det att man blir smittad tills att man blir sjuk. Oftast är man sjuk i ett till tre dygn och under tiden kan man också få feber, huvudvärk och muskelvärk.

Trots att man kan ha svåra besvär brukar magsjuka vara helt ofarligt. För de flesta brukar det räcka med att vila och att dricka mycket. Vissa kan däremot behöva söka vård, exempelvis barn under ett år, äldre och personer som har en allvarlig sjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar. Eftersom viruset är väldigt smittsamt är det viktigt att kontakta mottagningen du ska besöka innan du/ni åker dit så att de kan förbereda så andra inte blir smittade.

tvättar händerna

Så smittar vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan smittar genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer. Du kan också bli sjuk om du har närkontakt med kräkningar och om maten du äter har hanterats av någon som är smittad. Virussjukdomen kan också smitta genom dricksvatten eller mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats.

För att undvika att bli sjuk ska du därför försöka undvika att träffa de som är smittade. Du ska också tvätta händerna noga med tvål och vatten efter att du varit på toa samt innan du ska äta. Om du besöker en offentlig toalett ska du använda flytande tvål och torka händerna med pappershanddukar. Det är också bra att undvika att äta på matbufféer.

Eftersom viruset är så smittsamt är det viktigt att stanna hemma i ett till två dygn efter att du är symtomfri, för att förhindra att smitta andra. Om någon i din familj blir sjuk är det viktigt att ni är noggranna med handhygienen och att personen som är sjuk inte lagar mat. Den som är sjuk bör också vara extra noga med den personliga hygienen.

Text: Moa Wikström

Källor:
https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vinterkraksjuka/
https://magsjuka.se/vinterkraksjukan/

Hur mår ditt hjärta?

$
0
0

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och cirka 1,4 miljoner svenskar lever idag med en hjärt-kärlsjukdom.

– Hjärt- och kärlsjukdomar står för cirka 35 procent av dödsorsaken globalt, säger hjärtspecialisten Morteza Rohani på Nordic Heart Center. Högt blodtryck, kranskärlsjukdom och stroke utgör cirka 70 procent av dessa dödsfall.

Dr Morteza RohaniHjärtspecialist Dr Morteza Rohani

Så vet du att du har en hjärt- och/eller kärlsjukdom

Personer med en hjärt- och/eller kärlsjukdom upplever oftast symtom i form av bröstsmärta, hjärtklappning och andfåddhet. Vid besök hos en hjärtspecialist, kardiolog*, kan man genomgå olika utredningar som kan bestå av arbetsprov, ultraljudsundersökning av hjärtat och långtids-EKG. Det är för att utesluta kärlkramp, arytmier, klaffel och hjärtsvikt.

Vid behov går man vidare med en avancerad hjärtutredning som utförs på större sjukhus där bland annat isotopundersökning av hjärtat, kranskärlsröntgen, datortomografi av kranskärl och magnetröntgen av hjärtat ingår.

*En kardiolog är en läkare som är medicinsk specialiserad på hjärtat. Hjärtspecialisten hjälper patienter att utreda, behandla och förebygga olika sjukdomstillstånd i hjärtat.

Arbetsprov hos hjärtspecialist

Dessa personer rekommenderas att undersöka sig

De vanligaste riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom är ålder, ärftlighet, rökning, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, stress, övervikt och sömnapnésjukdom.

– Individer med dessa riskfaktorer rekommenderar jag att gå på regelbundna kontroller och vid avvikelse bör de behandlas i primärpreventivt syfte, säger Morteza Rohani. Det innebär att man arbetar förbyggande så att sjukdom inte uppkommer.

Text: Moa Wikström


Vad är mesoterapi?

$
0
0

När vi åldras förändras hudens egenskaper och många upplever att huden blir strävare, torrare och mindre spänstig. Genom den icke-kirurgiska behandlingen mesoterapi kan du få en fräschare och ungdomligare hud igen.

Så fungerar den hudföryngrande behandlingen mesoterapi

Mesoterapi är en behandling som kan utföras med eller utan nålar. Vid behandlingen slussas vitaminer, hudföryngrande ämnen och fukt i form av hyaluronsyra, in i hudens yttersta lager med hjälp av mikroinjektioner eller elektriska impulser. Med hjälp av microneedling görs små ytliga hål i huden och via dessa kan aktiva ämnen tillsättas. Syftet är att vitalisera huden, ge den ökad lyster samt behandla fina rynkor och linjer.

– Hos oss använder vi CryoStamp som är en nålfri form av mesoterapi, säger Anne Birgitte Undén, hudläkare på Complete Skin. Vi har även särskilda serum som Epidermal Growth Factor, EGF, och Idebenone som reparerar huden samt behandlar och motverkar pigmenteringar. Vid behov använder vi även M-Pen som ger en fraktionerad och kontrollerad hudföryngring med kort återhämtningstid.

Hudläkare Anne Birgitte Undén
Hudläkare Anne Birgitte Undén

Behandlingsområden

Mesoterapi används i huvudsak på ansikte, hals, dekolletage och handryggar. Metoden kan användas för att behandla och motverka acne, rosacea, celluliter, bristningar, rynkor och fina linjer. Den kan också hjälpa personer med blandad och obalanserad hy, eller de som har en torr och uttorkad hud.

– Behandlingen passar personer i olika åldrar och anpassas efter behov, säger Anne Birgitte. Oftast utförs behandlingen som kurer och behandlingen bör upprepas för att bibehålla resultatet.

Text: Moa Wikström

Har du problem med migrän?

$
0
0

ANNONS. Innehåll från Rehdo.

Migrän är akuta anfall av sprängande huvudvärk som oftast pågår i några timmar upp till tre dygn. Värken blir värre när man anstränger sig fysiskt och rör på huvudet. Migrän är till stor del ärftligt men kan uppkomma spontant och triggas av exempelvis stress, hormonförändringar eller viss mat och dryck.

Kvinna som har ont i huvudet

Vad är migrän?

Migrän är en neurologisk störning i förmågan att filtrera sinnesintryck och man drabbas av anfall eller attacker på några timmar upp till tre dygn. Hur migränen beter sig varierar mellan personer och under olika stadier i livet, både gällande symtombild och hur kraftfull den är.

– Migrän är till stor del ärftligt men kan uppkomma spontant, säger Patrik Säterö, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin och legitimerad sjukgymnast på Rehdo i Göteborg. Cirka 15 procent av befolkningen har det i någon grad och två tredjedelar av dem är kvinnor.

Symtom på migrän

Vid migrän får man en måttlig till svår huvudvärk som kommer då och då, antingen på grund av en utlösande orsak eller spontant. Huvudvärken är oftast pulserande i sin karaktär och blir värre vid ansträngning. Den upplevs vanligtvis på ena sidan men kan växla sida och även kännas i hela huvudet. Samtidigt brukar man ofta känna illamående, ibland kan kräkningar förekomma, och man har också en besvärlig känslighet för ljud och ljus.

– Var tredje migränpatient har aura vilket vanligen består av synfenomen som blixtar, ljuspunkter eller sicksackmönster, säger Patrik Säterö på Rehdo. I ovanligare fall förekommer också domningar och känselpåverkan. Detta uppträder innan huvudvärken och ger en signal till personen att ta medicin och vila.

Migrän förvärras av stress och även avslappningen efter mental påfrestning, exempelvis när du slappar av efter arbetsveckan på fredag kväll eller vaknar upp lördag morgon. Trötthet, hormonsvängningar och rubbade rutiner kan också utlösa attacker, precis som viss mat, väderomslag och läkemedel. Många har också spänningshuvudvärk som både triggar och förvärras av migränhuvudvärken.

hjärta och sprutor

Migränbehandlingen beror på allvarlighetsgraden

Hur migrän behandlas beror på omfattningen av personens problem. De flesta kan hantera symtomen genom att vila, dricka vatten och en receptfri behandling av paracetamol, acetylsalicylsyra eller ibuprufen. Räcker inte det kan läkemedel från gruppen triptaner användas, till exempel Imigran, Sumatriptan eller Zomig. De finns i tablettform, som injektioner och som nässpray.

– Vid svåra och återkommande besvär kan man prova profylaktisk behandling med betablockerare Metoprolol, eller antiepileptika som topiramat eller valproinsyra, säger Patrik Säterö på Rehdo. Dessa har dock ofta biverkningar att ta hänsyn till.

Patrik Säterö
Patrik Säterö, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin och legitimerad sjukgymnast på Rehdo

Botox som förebyggande behandling mot migrän

Sedan 2011 är det godkänt med profylax av botulinumtoxin, Botox. Det ges som injektioner enligt ett rekommenderat schema bestående av 31 punkter i panna, hårbotten och nacke. Dock måste man först ha provat annan behandling och fått otillräcklig effekt, samt minst ha 15 dagar med huvudvärk per månad, varav minst åtta av dem med migränkaraktär, för att få denna behandling.

– Effekten av profylax med botulinumtoxin är lindrigare anfall och att de kommer allt mer sällan, säger Patrik Säterö på Rehdo. När de väl kommer kan de behandlas på vanligt vis och den effekten blir då oftast bättre. Många upplever också att de får kontroll över sin migränsjukdom och behöver inte avstå från aktiviteter, gå hem från jobbet eller planera sitt liv efter migränen i lika stor grad.

En injektionsbehandling har effekt cirka tre månader och de första behandlingarna bör ges direkt efter varandra. Därefter kan intervallet ofta glesas ut och man kan ta ny behandling när det "varvar upp" igen.

rehdo

Vilka kan utför migränbehandling med botox?

Tillgängligheten på behandlare som ger botulinumtoxin-profylax är inte så hög i Sverige. Det är vanligen neurologer och rehabspecialister som kan hantera botulinumtoxinet inom svensk sjukvård, men många andra specialister använder det i varierande grad.

– Det är inte alla landsting och regioner i landet som erbjuder botulinumtoxin-profylax i den allmänna sjukvården och då finns det privata vårdgivare som kan komplettera, som till exempel vi, säger Patrik Säterö på Rehdo.

ANNONS. Innehåll från Rehdo.

Må bra genom enkla vardagsknep

$
0
0

ANNONS. Innehåll från Adolf Fredriks Fysiocenter.

Behöver du några enkla tips på hur din kropp kan må bättre? Den här veckan delar fem av Adolf Fredriks Fysiocenters anställda med sig av sina tips om hur du kan må bättre i vardagen genom enkla små knep.

Tips 1: Tänk på hållningen!

En bra hållning är upprätt men ändå avslappnad så att rätt muskler får jobba. Sträck på dig genom ryggraden som sitter bak i kroppen. Föreställ dig att du har en ballong på hjässan, mitt i hårvirveln, som lyfter dig lätt uppåt.

– Susanna Francis, Leg. Naprapat på Adolf Fredriks FysiocenterTänk på hållningen

Tips 2: Upp och stå!

Försök undvika att sitta stilla i samma position längre än 20 min. Genom att resa dig upp aktiveras stora muskelgrupper som bland annat ökar energiomsättningen i kroppen.

– Martin Rosengren, Leg. Fysioterapeut på Adolf Fredriks Fysiocenter

Stå upp

Tips 3: Tänk på hur du äter!

Ofta fokuserar vi på VAD vi äter, men det är minst lika viktigt att tänka på HUR vi äter. Måltiden bör ta ca 10-20 min för att vi ska hinna känna mättnadssignalerna. Ta dig därför tid att i lugn och ro sitta ner och tugga maten, det underlättar både matsmältningen och kan hjälpa dig att äta lagom stora portioner. Och glöm inte att njuta av maten!

– Jonna Sandell, Leg. Dietist på Adolf Fredriks Fysiocenter

Tänk på hur du äter

Tips 4: Använd ergonomiska hjälpmedel!

Det är ofta små, enkla ergonomiska hjälpmedel som kan göra stor skillnad för att minska problem i rygg, nacke och armar. Det kan till exempel vara ett extra svankstöd på kontorsstolen som gör att du lättare bibehåller svanken och därmed får ett mindre tryck i diskarna. Eller ett så kallat underarmsstöd som armarna kan vila på så att den statiska spänningen på axlar och nacke minskar.

– Maria Thomée, Leg. Arbetsterapeut på Adolf Fredriks Fysiocenter

Ta hjälp av ergonomiska hjälpmedel

Tips 5: Varva aktivitet med återhämtning!

Se till att skapa en balans i livet mellan aktivitet och återhämtning genom att planera in en stunds paus. Tänk såhär: Vad behöver jag göra för att skapa en aktivitetsbalans utifrån mina behov?

– Elisabeth Nordvall, Leg. Arbetsterapeut, KBT stresshantering på Adolf Fredriks Fysiocenter

Ta en stund paus

Om Adolf Fredriks Fysiocenter

Adolf Fredriks Fysiocenter har två mottagningar i Stockholm, en på Drottninggatan och en på Kungsgatan. Hos Adolf Fredriks Fysiocenter kan du få hjälp med behandling, rehabilitetsträning och förebyggande insatser om du har besvär i ryggrad, muskler och leder.

Adolf Fredriks Fysiocenter logotyp

ANNONS. Innehåll från Adolf Fredriks Fysiocenter.

Behöver du hjälp av en audionom?

$
0
0

Innehåll från HÖRAB.

Har det blivit svårare att höra när flera pratar samtidigt? Eller börjar allt fler säga att du inte lyssnar? Hos en audionom kan du få hjälp så att du hör igen och kan njuta av livet!

öra

En audionom arbetar med hörsel

Audionom är en legitimerad yrkesgrupp som utreder hörsel genom hörselmätningar. De arbetar även med rehabilitering av personer med hörselskador och andra hörselrelaterade tillstånd såsom tinnitus och ljudkänslighet.

– En audionom hjälper personer i alla åldrar med att ordinera och prova ut hörhjälpmedel, säger Irene Zecevic, legitimerad audionom och ägare av HÖRAB. Att förebygga uppkomsten av hörselskador och informera kring hörsel är också en del av yrket.

När ska man kolla sin hörsel?

Ofta märker man inte själv att hörseln börjar bli dålig då det sker gradvis.

– Jag brukar rekommendera att testa hörseln om personen upplever att det har blivit svårare att uppfatta vad som sägs, har utsatts för starka ljud, får tinnitus eller upplever att sin tinnitus har blivit starkare, säger Irene på HÖRAB.

Audionom göra hörseltest på patient

Så går en hörselundersökning till

Audionomen undersöker ett öra i taget för att få reda på om hörseln skiljer sig åt mellan dem. För att diagnostisera en hörselnedsättning utför audionomen ett hörseltest, ett så kallat audiogram. Det är ett hörseltest som tar reda på vilket det svagaste ljudet örat kan uppfatta.

– Personen får lyssna på mörka och ljusa toner som är olika starka, säger Irene på HÖRAB. De får också höra på tal med olika typer av störande bakgrundsljud.

Förutom ett audiogram genomför audionomen även andra tester beroende på patientens ålder samt typ och grad av hörselnedsättning. Det är för att skapa sig en bild av nedsättningen och kunna ge förslag på lämplig behandling.

Bakom-örat-apparater och i-örat-apparater

Det finns två huvudsakliga grupper av hörapparater; bakom-örat-apparater och i-örat-apparater. Det finns flera varianter av bakom-örat-apparater men gemensamt för dem alla är att ljudet leds in i hörselgången genom en slang. I-örat-apparater däremot har så små delar att hela apparaten får plats inne i hörselgångens öppning.

– Om du har en lätt eller måttlig hörselnedsättning brukar du kunna ha vilken typ av apparat som helst, säger Irene på HÖRAB. Då brukar man välja utifrån vilka extrafunktioner som behövs. Däremot om du har en svår hörselnedsättning behövs oftast en bakom-örat-apparat eftersom ljudförstärkning i de andra typerna av hörapparater inte räcker till.

olika hörapparater

Fritt val hörhjälpmedel

I några landsting, regioner och kommuner i Sverige finns möjlighet till det som kallas Fritt val av hjälpmedel. Det innebär att man kan välja något annat hjälpmedel än de som finns i det upphandlade utbudet. Istället får man en så kallad rekvisition på en viss summa pengar och med den summan kan man sedan själv köpa ett hjälpmedel.

– Du kan då välja ett hjälpmedel som inte finns i landstingets vanliga utbud och själv betala mellanskillnaden, säger Irene på HÖRAB. När du har köpt ett hjälpmedel genom fritt val äger du det. Till skillnad från om du väljer de hjälpmedel som finns inom landstingets urval, de lånar du.

Innehåll från HÖRAB.

HÖRAB ingång

Om HÖRAB

HÖRAB är ett privatägt företag auktoriserade av Stockholms läns landsting och består av tre mottagningar HÖRAB Sergel City, HÖRAB Skärholmen och HÖRAB Åkersberga. HÖRAB är helt leverantörsoberoende vilket innebär att de har ett stort utbud av hörhjälpmedel att välja bland.

Vad är ett tandimplantat?

$
0
0

Innehåll från Oral Care.

Det finns olika sätt att gå tillväga när du har blivit av med en eller flera tänder och behöver ersätta dem. Ett av dem är tandimplantat. Då fästs en ny, konstgjord tand i en titanskruv som borras ner i tandbenet. Det är ett bra, långsiktigt alternativ och de allra flesta kan få tandimplantat.

Tandläkare samtalar med patient

Hur fungerar tandimplantat?

Ett tandimplantat används för att ersätta en eller flera tänder som saknas i någon av käkarna. Det är ett komplicerat ingrepp som kräver specialistkunskap och utförs oftast av en käkkirurg. Först viks tandköttet åt sidan så att man når ner till tandbenet. Efter det borrar man ner i benet med en särskild borrmaskin och ett implantat i form av en titanskruv fästs direkt i tandbenet.

– Man sätter in en skruv, en fixtur, och på den kan man sedan sätta in en konstgjord tand, säger tandläkare Lennarth Edsmyr på Oral Care Särö. Man tillverkar en ny rot och tand, helt enkelt.

Men innan den nya tanden sätts in måste titanskruven få tid på sig att växa fast i tandbenet. Det tar ungefär tre månader. När implantatet har växt fast ordentligt är det dags att sätta dit den nya tanden.

– Det är då vi tandläkare kommer in, säger Lennarth på Oral Care. Vi tar ett avtryck av skruven som sedan skickas till en tandtekniker som tillverkar den nya tanden. Den är ofta gjord i keramik.

Tandimplantat är en mycket bra och långsiktig lösning för den som har förlorat tänder. En stor fördel med implantat är att de sitter fast i benet och är permanenta, till skillnad från proteser som är avtagbara.

– Prognosen är fantastiskt god, säger Lennarth på Oral Care. Det finns naturligtvis risker med alla ingrepp, men de är små vid tandimplantat.

Glad äldre kvinna

Vem kan få tandimplantat?

Det viktigaste när det gäller tandimplantat är att tandbenet är tillräckligt stabilt för att fästa skruven i. I övrigt finns det ytterst få hinder för att sätta in ett implantat.

– Den övervägande majoriteten av människor kan få ett tandimplantat, säger Lennarth på Oral Care. Det viktigaste är att det finns tillräckligt med benmassa.

För att vara säker på att benet är tillräckligt stabilt så undersöks det noggrant innan behandlingen påbörjas. I vissa fall kan man till och med göra en bentransplantation om det finns för lite benmassa i tandbenet.

God munhälsa är viktigt för din konstgjorda tand

När implantatet har opererats in och den nya tanden är på plats fungerar den precis som en vanlig tand. Och precis som med vanliga tänder är det är viktigt att sköta sin munhälsa, för att undvika infektioner och för att hålla den nya tanden i gott skick. Det gör du enkelt genom att borsta och använda tandtråd som vanligt.

Innehåll från Oral Care.

Viewing all 139 articles
Browse latest View live