Quantcast
Channel: Vården.se Blogg
Viewing all 139 articles
Browse latest View live

Tips - Dela erfarenheter av läkemedel på Medicinkollen.se

$
0
0

Medicinkollen är en enkel sökmotor för läkemedel där du kan läsa om andras erfarenheter och givetvis även dela med dig av din egen. Det kan handla om allt från en fysisk biverkning till hur en viss salva färgar av sig på vita lakan. Alla erfarenheter är relevanta för de personer som ska använda ett läkemedel.

Den information som följer med ett läkemedel är i sig inte bristfällig. Men vill du även höra om erfarenheter från någon som har använt läkemedlet så kan det vara svårt att veta vart du ska vända sig. Medicinkollen samlar både användares personliga erfarenheter, bloggar och andra källor om läkemedlet. Där har du den bredaste och mest djupgående informationen om användarnas egna erfarenheter samlat på nätet.

Testa sajten: www.medicinkollen.se

Medicinkollens logotyp


Nu kan du välja vård från hela Sverige

$
0
0

Nu har du som patient möjlighet att välja vård från hela Sverige. Från och med den 1 januari 2015 gäller en ny patientlag som gör att patienternas makt förstärks.

Sedan 2012 har du fritt kunnat välja vårdcentral inom ditt landsting och den nya patientlagen som trädde i kraft vid årsskiftet, innebär att valfriheten nu utökas. Den nya patientlagen ger alla patienter rätten att söka vilken offentligt finansierad vårdgivare som helst och få vården betald av sitt hemmalandsting. Det innebär att all sjukvård, utom planerade behandlingar där man måste läggas in på sjukhus, kan du som patient få tillgång till. Väljer du en vårdgivare i ett annat landsting måste du dock själv betala för resan.

Den nya patientlagen gör att alla patienter ska få sina medicinska behov bedömda på samma sätt. Den medicinska bedömningen avgör sedan i vilken ordning som patienterna ska prioriteras och inte som tidigare då landstingets invånare kommit först. Vårdgarantin* gäller dock bara landstingets egna invånare.

Tanken med den utökade valfriheten är att den bland annat ska bidra till att minska de regionala skillnaderna. Det kan i sin tur leda till ett större utbud av behandlingar, en utjämning av patientavgifterna och vilka läkemedel som finns med på landstingens Kloka listor.

Nu kan du välja vård från hela Sverige!

Den nya patientlagen från 1 januari 2015 innebär att:

  • Du som patient har rätt att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialistvård i hela landet, du kan också fritt välja mellan alla behandlingsalternativ.
  • Alla ska få sina medicinska behov bedömda på samma sätt, men vårdgarantin gäller bara landstinget egna invånare.
  • Den nuvarande informationsplikten utvidgas, vilket innebär att du som patient ska få information om ditt hälsotillstånd, vilka olika behandlingsmetoder som finns och när du kan förvänta dig att få vård. Du ska också få all relevant information om riskerna med behandlingen.
  • Möjligheten till en ny medicinsk bedömning ska utökas.
  • Barnens inflytande över sin vård ska bli tydligare.
  • Du som patient ska kunna välja en fast läkarkontakt i ett annat landsting.
  • Om du som patient får vård i annat landsting ska du själv betala din resa.

Här kan du läsa mer om valfrihet i vården.

*Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få komma i kontakt med vården och få den vård som du behöver. Från och med att du erbjuds ett besök i vården ska det, beroende på vad du har för behov, till exempel inte dröja mer än 7 dagar innan du får träffa en läkare på en vårdcentral eller 90 dagar för att besöka en specialist. Det är alltid vårdens bedömning av ditt medicinska behov av vård som ligger till grund för vilken vård du får och hur fort du får vård. Akut vård berörs inte av vårdgarantin, om du blir akut sjuk eller skadad ska du få vård så fort som möjligt, oavsett var du befinner dig. Det är vårdens personal som bedömer om du har ett akut vårdbehov.

Källor

Tandblekning – vad är det och hur går det till?

$
0
0

Tandblekning är en vanlig och ganska enkel behandling som kan utföras både hos tandläkaren eller hemma. Den ena metoden ger inte bättre resultat än den andra, men fördelen med att göra tandblekning hos en tandvårdsmottagning är att det går fortare.

Beroende på vilken behandlingsmetod som används kan det ta allt från några timmar till någon veckas behandling, men svårare missfärgningar brukar dock alltid ta längre tid. Har man svårare missfärgningar brukar man kombinera de båda metoderna, det vill säga behandling hos tandvårdsmottagning och hemma.

Vad är en tandblekning?

En tandblekning är en kemisk process där blekmedlet bryter ner de missfärgade ämnena så att de inte är lika mörka längre. Färgen på dina tänder blir naturligt mörkare med åren, men de kan också bli missfärgade av tobak, mat och dryck samt av vissa sjukdomar. Vissa kan tycka att de vill bleka sina tänder för att de ska se vita och fräscha ut.

Tandblekning

Före en tandblekning

Innan man bleker tänderna måste man undersökas av en tandläkare eller tandhygienist som bedömer om det går att bleka missfärgningarna och vilken metod som är lämplig att använda. Det finns nämligen vissa fall då tandblekning inte kan genomföras och det är om man har tunn emalj, röker, snusar, vid graviditet eller om man ammar. Man måste även vara över 18 år för att genomgå en behandling.

Om det finns hål så måste det vara lagade innan behandlingen börjar och all tandsten måste tas bort.

Vid undersökningen görs även en preliminär undersökning av vilka fyllningar som kan behöva bytas ut för att de ska stämma överens med de blekta tänderna när behandlingen är avslutad. De fyllningar och kronor man har kan nämligen inte blekas av blekmedlet.

Hur går en tandblekning till?

Det finns olika metoder att bleka tänderna på, men alla görs med blekmedel. Oftast är det en gel som man lägger på tänderna i kombination med ljusbehandling eller laser. Innan en blekning dokumenterar man alltid vilken färg tänderna har innan behandling för att kunna se effekten.

Om man bleker tänderna hos en tandläkare eller tandhygienist väljer de vilket blekningsmedel som ska användas. Sedan brukar de isolera tänderna med en gummiduk för att skydda resten av munnen mot det starka blekmedlet.

Om du ska bleka dina tänder hemma tar tandläkaren eller tandhygienisten först ett avtryck av tänderna. Utifrån den skapar de sedan en plastskena som du hemma fyller med blekgel och använder en till två timmar på dagen eller natten, beroende på vilken koncentration på blekgelen som används. Det brukar oftast räcka med tre till fyra dagars behandling, men vid svåra missfärgningar kan ibland längre behandlingstid behövas.

En tandblekning kan ha en del biverkningar som ilningar eller irriterande tandkött, men de brukar gå över efter ett par dagar.

Blek dina tänder hos en vårdgivare på Vården.se

Resultat och hållbarhet

För att få så bra resultat av blekningen som möjligt bör man undvika att äta eller dricka något med starka färger under och några dagar efter behandlingen. För att bibehålla ett så vitt resultat som möjligt är det bra att använda en tandkräm som innehållet extra flour.

Hur bra resultatet blir efter en tandblekning varierar från person till person och beror bland annat på vilken typ av missfärgningar man har, hur länge det har funnits samt tandens ursprungliga färg. Det är i allmänhet lättare att bleka gula och bruna missfärgningar än andra till skillnad från missfärgningar från metaller som är nästintill omöjliga. Men en blekningsbehandling brukar hålla i sig i ett till tre år.

Hitta en mottagning

Vill du hitta en mottagning där du kan bleka dina tänder?

Sök tandblekning hos Vården.se här!

Källor:http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Behandlingar/Tandblekning1/

Såhär borstar du tänderna!

$
0
0

Att borsta tänder kan tyckas enkelt, men tänderna ska hålla livet ut och behöver därför så bra vård som de kan få. Att byta tandborste regelbundet och borsta på rätt sätt är därför en viktig del för en bra tandvård och munhälsa.

Byta tandborste

– Jag brukar säga att man ska byta tandborste var tredje månad, säger tandläkare Angela Stangel. Idag finns det även indikatorer på många tandborstar som tappar färg som visar när det är dags.

Att byta sin tandborste behöver man också göra om den förlorar formen, det vill säga att stråna böjer sig utåt. Om tandborststråna böjer sig redan efter ett par veckor beror det förmodligen på att man borstar för hårt.

Lär dig att borsta tänderna rätt med Vården.se!

Vikten av en tandborste med rätt form

Anledningen till varför det är viktigt att ha rätt form på tandborsten beror på att den inte ska skada tanden och tandköttet, men även för att hjälpa munhålan att ha hålla sig fräsch.

– Jag tycker att tandborsten ska vara mjuk för att inte skada tandhalsen och tandköttet, säger Angela Stangel. Borstar man för hårt kan man få blottade tandhalsar och nöta på dem, alltså få tandborstskador. Det är många som vill ha hårda tandborstar för att de tror att de ”tar bättre” men det gör alltid mer skada än nytta.

Borsta tänderna på rätt sätt

Många tror att man ska borsta hårt och med långa rörelser fram och tillbaka, men då kan tandköttet skadas.

– Jag brukar förespråka ”gnuggmetoden”, säger Angela Stangel. Den innebär att tandborsten hålls snett mot tandköttsranden medan man med små rörelser gnuggar fram och tillbaka på stället innan man flyttar borsten till nästa parti. Borsten ska hållas snett mot den del av tanden som möter tandköttet så att man rengör både tand och tandkött, för det är där som placken samlas. Har man skadade tandhalsar kan det vara bättre att istället vrida tandborsten från tandköttet mot tanden.

Tandborsten du använder ska vara mjuk och ha ett litet borsthuvud för att komma åt överallt i munnen och inte skada tandköttet. En eltandborste är ett bra alternativ då den har ett litet roterande borsthuvud som kommer åt överallt.

– En eltandborste är effektiv och gör det är lättare att få ett bra resultat, säger Angela Stangel.

Tandläkare Angela Stangel hos Vården.se

Tandläkare Angela Stangel

Den nya 3x2-modellen

Tandläkare Angela Stangel rekommenderar att man ska borsta tänderna enligt den nya ”3x2-modellen”. Den innebär att man ska borsta tänderna 2 gånger om dagen med 2 cm fluortandkräm i 2 minuter.

När man borstar tänderna ska man heller inte skölja bort all fluortandkräm med vatten. Därför ska man efter tandborstningen endast ta lite vatten i munnen och sila skummet mellan tänderna och spotta ut.

– Idag ska man inte skölja bort resterna av tandkrämen, bara spotta och låta det vara kvar så att det ger ett skydd. Det är nämligen fluortandkrämen som har gjort att vi har så lite karies idag, säger tandläkare Angela Stangel.

Kontrollera att de är rena

För att veta att man har borstat tänderna ordentligt finns det ett trick för att kontrollera tandborstningen. Dra med tungan över tändernas yta och känn efter så att ytan känns glatt, annars behöver man borsta lite till.

Använd tandtråd!

$
0
0

I vårt tidigare inlägg "Såhär borstar du tänderna!" kunde du bland annat läsa om hur man borstar tänderna på bästa sätt. Vad många inte vet är att tandtråd även är en stor bidragande faktor till en bra munhälsa och friska tänder.

Rengöringen som sker med tandtråd utgör 50 % av en god munhälsa som ger friska tänder och bra andedräkt. Tandtråd används för att ta bort det som hamnar mellan tänderna som tandborsten inte kan komma åt och på så sätt förebygga olika tandsjukdomar som karies och tandlossning.

Rengöring av tandtråd utgör 50 % av munhälsan.

Varför ska man använda tandtråd?

I saliven finns bakterier som kan sätta sig fast på tänderna. De bildar sammanhängande beläggningar och tillsammans med socker bildar de en stark syra som fräter på tänderna och skapar mikroskopiska hål, i vardagligt tal kallad plack. Plack är den främsta orsaken till olika tandsjukdomar som till exempel karies och tandlossning.

Tandtråden hjälper till att ta bort plack och matrester mellan tänderna. Den stimulerar även tandköttet och tillför syre ner i tandfickorna som motverkar bakterier och inflammationer. Att låta tandtråd skrapa mot tandytan hjälper också till att motverka att det bildas tandsten.

Att börja använda tandtråd

När man väl börjar att använda tandtråd kan tandköttet blöda, men det är inte farligt. Det är ett tecken på att man har tandköttsinflammation och att läkeprocessen har påbörjats. Redan efter två veckors användning kan man märka skillnad eftersom att rengöringen mellan tänderna gör att bakterier inte kan få fäste och bilda plack.

Använd tandtråd!

Plackers tandtrådsprodukter

Plackers är ett bra tandtrådsalternativ eftersom du slipper krångla med vanlig tandtråd. Deras produkter har ett bra grepp och en tandtråd som inte fransar sig, vilket gör rengöringen mellan tänderna enklare. Deras produkter kan även användas flera gånger till dess att tråden går sönder, det är bara att skölja av med varmt vatten mellan gångerna.

Plackers produkter är Sveriges mest använda tandtråd och rekommenderas av flera tusen tandläkare och tandhygienister. De erbjuder tandtråd förpackade i olika varianter för att kunna tillgodose alla användarbehov och du kan läsa mer om deras olika produkter som de erbjuder på Plackers.se.

Vinn produkter från Plackers!

För dig som är intresserad av att prova Plackers produkter lottar vi nu ut två olika förpackningar till de 100 första som mailar in till oss. Maila till tavling@varden.se och skriv ”Jag vill vinna produkter från Plackers” i ämnesraden. Först till kvarn är det som gäller!

Vården.se:s tävling med Plackersprodukter

Dags att få koll på din munhälsa?

Känner du att det är dags att få koll på hur det står till med dina tänder och din munhälsa? Klicka på någon av länkarna nedan för att hitta till en vårdgivare som kan hjälpa dig!

Här kan du se alla våra tandläkare som finns på Vården.se!

Och här kan du se alla våra tandhygienister som finns på Vården.se!

Fritt vårdval - Lista dig!

$
0
0

I Sverige har vi idag fritt vårdval som ger dig som patient möjlighet att lista dig hos vilken vårdcentral eller husläkarmottagning som du vill i Sverige.

Vad är Vårdval?

I Sverige kan du idag själv välja primärvård, det vill säga vilken vårdcentral eller husläkarmottagning du ska tillhöra. Det spelar ingen roll vart i Sverige du är folkbokförd utan du väljer själv vart du vill ha din vård. Vårdvalet omfattar både privata och landstingets egna vårdcentraler eller läkarmottagningar. Och om det är en privat mottagning du vill lista dig hos ska den ha ett avtal med landstinget/regionen för att ingå i vårdvalet.

Fritt Vårdval Lista dig och din familj idag!

Vad innebär det att lista sig?

Att lista dig hos en vårdcentral innebär att du valt vilken vårdcentral du vill få din primärvård hos. Du kan även välja att ha en fast läkarkontakt som innebär att du får träffa samma läkare vid varje besök i den mån det är möjligt. Även om du är listad på en vårdcentral har du möjlighet att söka vård på en annan.

I vissa landsting väljs automatiskt din närmsta vårdcentral om du inte aktivt väljer något annat. Du kan alltid byta vårdcentral om du vill, men om du listar dig hos en ny vårdcentral försvinner alltid din listning hos den gamla.

Om det inte finns plats för fler patienter på den läkarmottagning eller vårdcentral du har valt kan landstinget hjälpa till att ordna köplats. Det går också att göra om ditt val om du av någon anledning har ändrat dig.

Varför ska man lista sig?

Fördelarna med att lista dig är att du lättare kan få hjälp när du behöver sjukvård eller har frågor om din hälsa. Du får också bättre vård eftersom din listning gör att den vårdcentral du listar dig på får pengar för vård till dig. Valet av vårdcentral är personligt och därför behöver varje familjemedlem lista sig.

Det kan finnas olika skäl till varför du själv väljer din vårdcentral, läkarmottagning eller husläkare. Det kan vara att du vill gå till en som ligger nära jobbet, har dokumenterad god kvalitet, bättre öppettider eller har specialiserat utbud som exempelvis vård för diabetiker.

Hur vet man om man kan lista sig hos en vårdcentral på Vården.se?

Hos oss på Vården.se har vi gjort det enkelt för våra besökare. Redan i sökresultatet kan du se om det är en vårdgivare som du kan lista dig hos. Den blå ikonen till höger visar nämligen om vårdgivaren ingår i vårdval.

Vården.se-Fritt-vårdval-Lista-dig-sökresultat!

Om du kommer direkt in till en vårdgivare kan du även där se om det går att lista dig. Då finns en stor blå knapp med texten ”LISTA DIG” under bokningsknappen. Klickar du på den hänvisas du lite längre ner på vårdgivarens profil där du kan läsa dig till hur du kan lista dig hos dem.

Vårdval LISTA DIG

Lista dig idag!

Att du själv är med och gör ett aktivt val och bestämmer hur och var du vill ha din vård gör att du ökar din förutsättningar för att få den vård som du vill – så lista dig idag!

Klickar du här kommer du direkt till vårdcentraler och husläkare som finns hos oss på Vården.se, så att du kan hitta den som du vill lista dig hos!

I vårt tidigare inlägg Nu kan du välja vård från hela Sverige kan du läsa om den nya patientlagen som infördes vid årsskiftet.

Och här kan du läsa mer om Valfrihet i vården och vad det innebär samt vilka valmöjligheter du som patient har.

Nytt samarbete med Tandinfo.se

$
0
0

Tandinfo.se kan man som besökare läsa fördjupande texter om olika tandvårdsbehandlingar och även se på förklarande bilder. Ambitionen är att du som patient skall få mer kunskap och förståelse.

Tandinfo i samarbete med Vården.se för en bättre munhälsa!

Tandinfo.se har startats och drivs av tandläkare Arash Simyar.

Vården.se på Tandinfo.se

Samarbetet mellan Vården.se och Tandinfo.se innebär att besökare på Tandinfo.se nu även kommer att kunna söka, jämföra och boka tandläkare genom att Vården.se:s söktjänst nu intergreras på Tandinfo.se.

Här kan du kika närmare på samarbetet:
http://www.tandinfo.se/hitta-din-tandlakare

Vad är skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist?

$
0
0

Många undrar nog vad skillnaden egentligen är mellan en tandläkare och en tandhygienist. Vi har pratat med vår första tandläkarkund - tandläkare Helena Gustavsson, för att få klarhet i frågan.

På en tandvårdsmottagning finns det olika yrkesgrupper som har olika typer av utbildning. Det är upp till varje mottagning vilken service de erbjuder sina patienter, men det är vanligt att en tandläkare och tandhygienist arbetar tillsammans.

– På vår mottagning har vi både och, säger tandläkare Helena Gustavsson. Jag tycker det behövs för god service.

Tandläkare Helena Gustavsson

Tandläkare Helena Gustavsson

Vad är skillnaden mellan en tandläkare och tandhygienist?

En tandläkare och tandhygienist har gått olika utbildningar, men båda har efter godkända studier fått yrkeslegitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Hårdraget är den stora skillnaden mellan yrkena att tandläkaren kan jobba i tänderna och tandhygienisten jobbar utanpå tänderna.

– En tandläkare har gått en längre utbildning och har ansvar för den kompletta vården, säger Helena Gustavsson. En tandhygienist jobbar mer förebyggande och med rengöring när det kommer till tandlossningssjukdomar och att ställa diagnos på karies.

Att en tandläkarmottagning har både tandläkare och tandhygienist gör att de kan effektivisera tandvården. Tandhygienisten kan arbeta med sitt kompetensområde och på så sätt frigöra tid för tandläkaren att genomföra mer avancerade behandlingar.

Vad gör en tandläkare?

En tandläkare förebygger, behandlar och ställer diagnoser på skador och sjukdomar i tänderna, munhålan och käken. Det kan till exempel vara tandlagningar och kirurgiska behandlingar. Sveriges tandläkare har rätt att skriva ut recept på vissa läkemedel som används i behandlingssyfte som till exempel antibiotika och smärtstillande.

– Vi gör ingrepp i tänderna, vi lagar hål, gör rotfyllningar och vi kan göra tandreglering, säger Helena Gustavsson.

Det finns dock ingrepp som en tandläkare inte får utföra utan som en specialisttandläkare måste göra. En specialisttandläkare har valt att specialisera sig inom ett av åtta möjliga områden som till exempel inom ortodonti (tandreglering) eller oral protetik (tandproteser).

På en större tandläkarmottagning är det vanligt att det arbetar specialister några dagar i veckan. För att få gå hos en specialist måste man oftast först gå till en allmäntandläkare som sedan skickar en vidare till en kirurg eller en specialist.

Vad gör en tandhygienist?

Till skillnad från en tandläkare arbetar en tandhygienist främst förebyggande genom att utvärdera och ge råd om munhygien, så kallad egenvård. De utför inga större ingrepp utan arbetar främst förebyggande genom att avlägsna tandsten, putsa och polera tänderna samt ta bort plack. En tandhygienist får diagnostisera och behandla karies, inflammation och tandlossning (paradondit).

– En tandhygienist är väldigt duktig och specialiserad på att lära folk om egenvård, säger Helena Gustavsson. De kan lägga tid på patienten och lära dem att ”såhär gör du hemma för att få ett bättre resultat”.

Behandlingsrum hos tandläkare Helena Gustavsson

Behandlingsrum hos Tandläkare Helena Gustavsson.

Annan personal på en tandläkarmottagning

Oftast brukar tandläkaren och i vissa fall även tandhygienisten, ha en tandsköterska. Tandsköterskan kan arbeta med en eller flera tandläkare på en tandvårdsmottagning. Vilka uppgifter som tandsköterskan har kan variera från mottagning till mottagning, men de brukar assistera vid behandlingar och se till att hygienen på mottagningen uppfyller de krav som ställs. De kan även utföra vissa patientbehandlingar som till exempel göra provisoriska fyllningar och ge vissa bedövningar.

Tandtekniker

En tandtekniker arbetar med att tillverka ersättningar för skadade eller förlorade tänder med hjälp av konstgjorda material som till exempel porslin, titan och plast. De framställer bland annat kronor, broar och tandställningar utifrån de avtryck som tandläkaren tar.

Valet för dig som patient

Som patient kan du välja själv om du vill gå till en tandläkare eller tandhygienist. Men kommer du som ny patient till en klinik är det vanligast att först gå till en allmäntandläkare.

– Normalt sett när man får en ny patient till en klinik brukar man gå till tandläkaren först för en komplett undersökning, säger Helena Gustavsson.

Efter undersökningen kan tandläkaren rekommendera om patienten endast ska gå till en tandhygienist eller inte. Har man som patient inga större problem med tänderna brukar det räcka att gå till en tandhygienist kontinuerligt. På mottagningar där man har både tandläkare och tandhygienist brukar de samarbeta och gemensamt bestämma patientens vård.

Hitta tandläkare och tandhygienist

Vill du hitta en tandläkare? Klicka på länken nedan så kommer du till våra tandläkare hos Vården.se.

Tandläkare hos Vården.se

Söker du en tandhygienist? Klicka på länken nedan så kommer du till våra tandhygienister på Vården.se

Tandhygienister hos Vården.se

Besök tandläkare Helena Gustavsson profil på Vården.se

Tandläkare Helena Gustavsson


Vården.se i samarbete med Nicotinell

$
0
0

Vi på Vården.se vill vara det första steget till ett friskare liv för dig. Därför har vi nu ett samarbete med Nicotinell för att hjälpa dig som röker att sluta röka!Advertisement

Vård handlar inte bara om att ta hand om de som är sjuka utan det handlar lika mycket om att se till att man inte blir sjuk. Rökning är bland det mest skadliga vi kan utsätta oss för med många sjukdomar som följd.

Vården.se samarbete med Nicotinell 7-Keys-to-Quit

Nicotinell och metoden 7 Keys to Quit

Vi samarbetar nu med Nicotinell som erbjuder metoden 7 Keys to Quit som är en kombination av nikotinläkemedel och stöd. Metoden 7 Keys to Quit är baserad på beteendevetenskap och hjälper dig att hantera både rökbegäret och gamla rökvanor.

Du kan läsa mer om vårt samarbete och Nicotinells metod 7 Keys to Quit här.

Tips på Vården.se

Under de kommande veckorna kommer vi på Vården.se att ge dig nya tips på hur du med hjälp av 7 Keys to Quit och Nicotinell kan få hjälp att sluta röka. Lycka till!

Lägg förväntningarna åt sidan i sommar!

$
0
0

Under sommarens ledighet vill de flesta koppla av och låta själen vila, men hur undviker man semesternormen och de stora förväntningarna man har på ledigheten? Vi har träffat Vården.se:s kund Elisabeth Serrander, legitimerad psykoterapeut som jobbar utifrån ett existentiellt perspektiv, för att få frågan besvarad.

Sommarsoluppgång

Semesternormen

I dagens samhälle är människor nästan ständigt uppkopplade och har höga aktivitetsnivåer, något som idag anses vara det normativa beteendet. Vad ordet ”semester” är laddat med är olika från person till person, men även här finns en outtalad norm som består av massor med ”borden” och ”måsten”.

– Det är lätt att man bara gör det man måste och borde även på semestern, säger Elisabeth Serrander. Jag tycker att man ska göra precis tvärtom.

Elisabeth Serrander - Legitimerad existentiell psykoterapeut

Elisabeht Serrander, legitimerad existentiell psykoterapeut

Det är viktigt att man gör aktivt medvetna val och inte lever efter de många idéer som finns om hur en lyckad semester är. Vissa ”måste” och ”borden” finns det, men man måste reflektera över vilka som är viktigast och välj bort de andra. En semester är nämligen en möjlighet att ägna sig åt sådant man mår bra av och ger vila. För att ta reda på vad det är behöver man reflektera kring hur ens vardagliga liv ser ut, var man befinner sig i livet och vilka behov som finns just nu.

Undvik förväntningarna

En semester innebär ofta förväntningar, något som man bör undvika i största möjliga utsträckning. Det kan vara bra att inte ha för mycket planerat under sommarledigheten utan ta det mesta som det kommer.

– Förväntningar kan vara livsfarliga, säger Elisabeth Serrander. Då har man en bild av hur man vill att saker ska vara och då är det som bäddat för att man ska bli besviken. Försök att vara mer nyfiken och utforskande istället för att vara så förväntande.

Nyckelordet i tänkandet kring semester är att vara öppen för det som är och uppskatta det som är i nuet, inte hur man önskade att det kunde vara.

– Livet är magiskt i sig, säger Elisabeth Serrander.

Ofta kan förväntningarna under en semester vara väldigt höga och det kan ställa till problem. Då är det viktigt att synliggöra för sig själv vad man har för bild av semestern. Elisabeth Serrander tipsar om att man ska titta på vad det finns för förväntningar och sedan lägga dem åt sidan.

Eget ansvar

Det är viktigt att ta eget ansvar för vad man anser är bra för en själv under semestertiden eftersom att det skiljer sig åt från person till person. I en parrelation är det extra viktigt att var och en ansvarar för sin egen hälsa och vilka möjligheter man har till att ”bara vara”. Om man är i en relation behöver man inte tillbringa hela semestern tillsammans, utan det är viktigt att man tar hänsyn till varandras intressen och behov.

– Var och en får ta sitt ansvar för de egna behoven och det bygger på en ömsesidig respekt, säger Elisabeth Serrander. Vad vill jag, vad vill du och vad kan vi göra tillsammans? Det kan vara en idé att kommunicera med varandra om vad man förväntar sig av den kommande ledigheten, vad var och en ser fram emot eller längtar till.

Synliggör förväntningar och behov för varandra i relationen.

Att varva ner

Man kan behöva tid för att varva ner när ledigheten äntligen kommer, bland annat för en del praktiska saker som behöver tas itu med. Har man haft hög aktivitet innan ledigheten skapar det vissa stressnivåer, som när man går ner i varv och gör ingenting, kan komma upp som man kanske inte har tagit tag i tidigare.

– Det kan upplevas som ångest eller oro, men egentligen handla om känslor förknippade med saker som man inte har tagit på allvar eller haft tid att lyssna till i den hektiska vardagen, säger Elisabeth Serrander.

Ladda batterierna

Under en ledighet är det viktigt att sjunka ner i ”varandet” och ladda upp batterierna. För att ta reda på det måste man fundera på vad som ger en energi och känns meningsfullt att göra.

– Det handlar om att kunna reflektera kring sitt liv såväl som vad man ska använda ledigheten till, säger Elisabeth Serrander. Den svenska semestern är en fantastisk möjlighet som vi har tillgång till, något jag tycker att man ska fundera kring vad man väljer att fylla den med och vad man har för behov.

Det kan finnas ”måsten” och ”borden” som inte går att undvika, men då måste man fundera på hur mycket man orkar med och hur mycket lust man har, men även vilka möjligheter och begränsningar som finns i de situationerna. Det är viktigt att man är medveten om vilket pris man betalar för de medvetna valen man gör.

Koppla av på en solstol vid stranden i sommar.

Omställning från ledighet till arbete

När semestern är slut och det är dags att gå tillbaka till vardagen igen kan det kännas lite tungt. Det är mänskligt att känna ett visst motstånd att gå från vila till aktivitet, att varva upp igen efter sommarledigheten och ställa om kroppen till arbete. Om man som person har svårt att komma tillbaka till jobbet och kanske känner ångest eller oro, då kan det vara värt att reflektera kring om det är arbetet i sig som skapar motståndet eller vad det handlar om.

Att bli besviken

Om man är besviken efter semesterns slut beror det förmodligen på att något av det man förväntade sig inte har förverkligats. Därför är det bra att fundera på vad som egentligen är viktigt i livet såväl som på semestern, och att ta reda på vilka värderingar man har, för ur värderingarna kommer ens känslor. Lever man också utifrån vad som är viktigt för en så blir man väldigt nöjd med sig själv.

Om Elisabeth Serrander

Elisabeth Serrander driver ES Psykoterapi i Vallentinhuset vid Vasaparken i Stockholm. Hon är legitimerad existentiell psykoterapeut, auktoriserad existentiell terapeut samt handledare och lärare i psykoterapi. Hon har även en psykodynamisk och relationell bakgrund med påbyggnadsutbildningar i existentiell filosofi, psykologi och psykoterapi.

Besök Elisabeth Serranders profil hos oss på Vården.se!

Existentiell psykoterapi

Existentiell psykoterapi går ut på att man lyfter upp funderingar och problem på ett allmänmänskligt plan och utökar den egna reflekteringsförmågan. Eftersom att livet går ganska fort är den stora frågan hur man ska använda sin tid på bästa sätt genom att vara nyfiket utforskande och lägga förväntningarna ifrån sig. I det existentiella perspektivet ingår friheten, ansvaret, omsorgen, de medvetna valen, reflektion och kontemplation.

Den existentiella psykoterapins tre grundfrågor är:

  • Hur vill jag leva?

  • Vad tycker jag är viktigt?

  • Vart är jag på väg?

Hitta en psykoterapeut

Vill du få hjälp med frågor kring förväntningar, parrelationer eller liknande i din hemstad? Hos oss på Vården.se kan du hitta en psykoterapeut som kan hjälpa dig!

Vaccinering mot årets influensa

$
0
0

Hösten är här och snart även årets influensa. För att minska risken att få influensan den här säsongen och förhoppningsvis slippa undan sjukstugan, kan du vaccinera dig.

Minska risken att få influensan - vaccinera dig!

Influensa orsakas av virus och är mycket smittsamt. Det smittar genom luften och sprids om någon som är sjuk nyser eller hostar. Om du vaccinerar dig mot influensa får ditt immunförsvar hjälp att skydda kroppen bättre mot viruset, och om du ändå skulle insjunkna får du mildare symtom.

Vad innehåller influensavaccinet?

Det är Världshälsoorganisationen, WHO, som i februari varje år bestämmer hur vaccinet för kommande säsong ska sättas samman. Grunden för vaccinet har använts sedan 1970-talet och anpassas för att klara av det senaste viruset.

Varje säsong brukar vaccinet mot influensa innehålla tre olika influensatyper eftersom att det kan vara flera olika utbrott under ett år med olika influensavirus. Vaccinet innehåller de viktigaste av de virusstammar som cirkulerar i världen och som förväntas nå Europa under vinterhalvåret. Eftersom det är olika virus som sprids varje år måste du förnya ditt skydd årligen.

Vilka bör vaccinera sig mot influensa?

Att få influensa är oftast ofarligt, men om du tillhör en riskgrupp är det extra viktigt att du vaccinerar dig eftersom du kan bli svårt sjuk och drabbas av svåra följdsjukdomar såsom lunginflammation och blodförgiftning.

De som tillhör riskgruppen är de som antingen har någon kronisk sjukdom, kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av medicinering eller sjukdom, svårbehandlad diabetes, extrem fetma, neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen, barn med flerfunktionshinder eller svår astma samt personer som är över 65 år. Även gravida har ökad risk att bli svårt sjuka av influensa och det framför allt i slutet av graviditeten.

Vaccinera dig mot säsongens influensa hos en vårdcentral

Hur vaccinerar jag mig?

Vaccinationen sker vid ett tillfälle, en gång om året, och då får du vanligtvis en spruta i överarmen. Efter vaccinationen kan du bli öm och svullen runt nålsticket och en del kan även få lite feber, men besvären brukar gå över inom några dagar.

Du kan vaccinera dig från och med den 3 november och hos oss på Vården.se kan du hitta en vårdgivare som kan hjälpa dig med årets influensavaccination. Du kan antingen boka en tid på en vaccinationsmottagning eller hos en vårdcentral.

Funderar du på tandställning?

$
0
0

Hos Folktandvården kan barn, ungdomar och vuxna få hjälp med tandreglering (ortodonti). Tandreglering har som syfte att förbättra tändernas läge och hur de möts när du biter ihop. Att korrigera tänderna kan minska risken att få större besvär i framtiden.

tandreglering-vården.se

Vilka behöver tandreglering?

Det är vanligt att barn och ungdomar har någon typ av problem med tänderna. Det kan till exempel vara att tänderna inte växer fram, de sitter snett eller för tätt, eller att de inte passar ihop vid sammanbitning. Tandreglering rekommenderas då bland annat för att förbättra bettets funktion eller för att göra tandraden jämnare. Om ett barn är i behov av tandreglering upptäcks det oftast av tandläkaren när barnet är i växelbett, det vill säga när hen har börjat få sina permanenta tänder men har en del mjölktänder kvar.

Behov av tandreglering förekommer också hos vuxna och det kan ses vid en vanlig tandläkarundersökning. Det kan till exempel behövas om gommen eller tandköttet skadas, eller när det finns risk för det. Det kan också användas för att underlätta insättning av tandproteser eller i kombination med en käkoperation. Men många vuxna genomför tandreglering av estetiska skäl för att rätta till ojämna tänder. 

Vad kostar tandreglering för barn?

Alla barn och ungdomar som bedöms vara i behov av tandreglering erbjuds kostnadsfri behandling till och med året de fyller 21. I den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården ingår behandling av bettavvikelser som tandläkaren anser kan medföra funktionella svårigheter eller risk för vävnadsskada och därför kräver tandställning.

Det tandläkaren och slutligen specialisttandläkaren som avgör om behandlingen kommer att vara kostnadsfri. Barnet får då ett vårderbjudande, en ”tandregleringscheck”, som landstinget bekostar. Om ditt barn inte får landstingsfinansierad tandreglering får ni bekosta vården själva.

tandreglering-barn

Vad kostar tandreglering för vuxna?

Som vuxen (över 21 år) bekostar du din tandreglering själv. Vad behandlingen kostar är individuellt och beror på hur omfattande tandreglering som behövs och vilken metod som ska användas. En tandreglering med traditionell tandställning kostar ungefär 17 000–33 000 kronor för en käke och mellan 27 000–41 000 för två käkar. Tandreglering med osynlig tandställning på insidan av tänderna är något dyrare och kostar 23 000 mer för en käke, 36 000 för två käkar.

I vissa fall kan du som vuxen få en del av behandlingskostnaden från Försäkringskassan. Vid riktigt stora tandställnings- och sammanbitningsproblem och vid vävnadsskador omfattas nämligen tandregleringsbehandlingen av det statliga tandvårdsstödet.

Första steget till tandreglering

Tandreglering utförs oftast av en tandläkare som är specialist inom ortodonti. Innan du får tandställning gör tandläkaren en noggrann undersökning av bettet, käkarna och ansiktet. Då tas röntgenbilder på tänder samt käkarna och ett avtryck av dina tänder görs med en mjuk massa. Av massan tillverkas sedan en form och ur formen framställs en gipsmodell. Dina tänder och ditt ansikte blir också fotograferat. Med hjälp av gipsmodellen, fotografierna och röntgenbilderna gör tandläkaren därefter en analys och ger förslag på en behandling.

Hur lång tid just din tandregleringsbehandling tar är individuellt och beror på hur ovanligt problemet är och vilka önskemål du har. Det kan därför ta allt från några månader upp till flera år, men vanligast är 1,5–2,5 år.

tandställning-modell

Olika varianter av tandreglering

Det finns huvudsakligen två olika typer av tandställningar: avtagbara och fastsittande. En avtagbar tandställning används oftast om du har enklare bettavvikelser eller om du fortfarande har kvar en del mjölktänder. Ibland ska den avtagbara tandställningen sitta på dygnet runt med undantag för när du ska äta eller borsta tänderna, och ibland används den bara på kvällen och under natten.

Fastsittande tandställning används oftast för att flytta tänderna och sitter fast på tänderna dygnet runt. Det finns två varianter av fastsittande tandställning: den traditionella som sitter på framsidan av tänderna och den ”osynliga” som sitter på baksidan av tänderna.

Åtgärder i kombination med tandreglering

Det är vanligt att behöva ta bort tänder i samband med tandregleringen för att få ett bra slutresultat. Om det bara är lite trångt räcker det oftast med att skapa plats genom att bredda eller förlänga tandbågen. Ibland måste dock tandregleringen kombineras med en operation där käkarnas ställning ändras. Det kan till exempel vara om överkäken och underkäken har vuxit olika mycket och gjort att tänderna inte alls stämmer vid sammanbitning.

tandreglering-tänder

Efter din tandreglering

När du avslutat behandlingen tar det ungefär 1 år för tänderna att stabilisera i det nya läget och tänderna måste hållas på plats. Det görs antingen med en avtagbar plastskena som används på natten eller en tunn tråd som limmas direkt på baksidan av framtänderna. Vilken typ som väljs beror på hur tänderna har stått från början och hur stor risken är att tänderna flyttas tillbaka. Eftersom tänderna och bettet, precis som andra delar av kroppen, förändras med åldern behöver du ha plastskenan eller tråden under lång tid, ibland hela livet, för att resultatet ska stå sig.

Boka tid hos Folktandvården för tandreglering

Folktandvården har funnits i Sverige i över 75 år och drivs av varje landsting. På Folktandvårdens runt 800 kliniker kan stora som små får hjälp med allt inom tandvård; förebyggande tandvård, allmäntandvård, specialisttandvård och medicinsk tandvård.

folktandvården-logotyp

För att få tandreglering hos Folktandvården kan du vända dig direkt till någon av deras ortodontimottagningar eller kontakta allmäntandvården som sedan hjälper dig vidare.

Kontakta Folktandvården hos Vården.se!

Text: Moa Wikström

En klassiker med ett nytt utvecklat innehåll

$
0
0

Två av Vården.se:s kunder, Stadionkliniken och Hudläkargruppen Stockholm, har just nu ett spännande samarbete tillsammans med SportHälsa. Total Make Over kallas utmaningen – en klassiker med ett nytt utvecklat innehåll. TMO är ett 16-veckorsprogram med en vetenskaplig grund som anpassas efter varje deltagares förutsättningar och mål.

I år har Stadionklinikens succékurs utvecklats till den mest omfattande och unika förändringskursen i helhetens tecken. Tillsammans med Hudläkargruppen, Stockholms ledande hudklinik, erbjuder de en förändringskurs av hälsa, skönhet, glädje och motivation. Projektet drog igång i slutet av januari och två kvinnor vann varsin plats i kursen där de nu får blogga om sina behandlingar och sin viktnedgång.

stadionkliniken-hudläkargruppen-tävling-vinnare
Bild från Stadionklinikens Instagram.

Kursen individanpassas

Kursen pågår under 16 veckor och individanpassas efter var och en med hjälp av olika tester, bedömningar och undersökningar. Deltagarna får sedan träna individuellt med personliga tränare samt med coacher i grupp för att få den ultimata träningen för just dem. De får även anpassade kostråd och personliga bedömningar på Hudläkargruppen Stockholms mottagning.

Stadionkliniken erbjuder många behandlings- och träningsmetoder

Stadionkliniken erbjuder deltagarna personlig tränare, muskelskanning av naprapat, massage, löpanalys, löpcoachning, yoga, pilates, läkarbesök och inspirationsföreläsningar. Träningen sker på deras klinik på Valhallavägen i Stockholm men varvas även med träning utomhus.

– Vi brinner för människors yttre och inre välbefinnande. Jag har verkligen båda rollerna här i min tjänst, säger Lillemor Hellqvist på Stadionkliniken till SportHälsa.

hudläkargruppen-behandling

Behandlingar utförs av Hudläkargruppen

Hudläkargruppen Stockholm bjuder på kemisk peeling och fillerbehandling med produkter från Restylane. Läkarna gör en hudcancerscreening för att upptäcka farliga prickar som kan vara malignt melanom och en miraDry-behandling, en engångsbehandling mot armsvett.

– Du är inte en sämre människa för att du bryr dig om hur du ser ut. Den inre skönheten kan ibland få en hjälp på traven, säger Katharina Lidvall, Leg. Sjuksköterska på Hudläkargruppen till SportHälsa. Det sägs att 60 är det nya 40, men då ska även det yttre kunna få hänga med.

Om Stadionkliniken

stadionkliniken

Stadionkliniken har specialistkompetens inom många områden. De erbjuder allt från läkare, mentala coacher, kostrådgivare och personliga tränare till naprapater, fysioterapeuter och massörer. De hjälper såväl OS-deltagare som motions- och hälsokunder att nå sina personliga mål.

Om Hudläkargruppen

hudläkargruppen

Hudläkargruppenär Stockholms största privata hudmottagning som tar emot både försäkrings- och privatpatienter. Hos Hudläkargruppen finns specialiserade hudläkare, sköterskor och hudvårdsterapeuter med lång erfarenhet av både medicinsk och estetisk hudvård.

Text: Lisa Sjögren

Kom igång med löpträningen i vår!

$
0
0

Snart är våren här och kanske känner du att det är dags att dra igång löpträningen det här året. Vi har intervjuat löpcoachen Anna Sjögren som arbetar på Victoryklinikerna Rehab för att få expertråd om hur du kommer igång.

– Löpträning är en fantastisk träningsform som du kan utöva vart du än befinner dig, säger Anna Sjögren. Bra skor är enda kravet!

Anna Sjögren
Anna Sjögren – Leg. Naprapat och Dipl. Löpcoach

Välja rätt löpskor

Första steget när du ska börja löpträna är att införskaffa dig ett par riktigt bra löparskor. Om du väljer löparskor som passar dig och dina behov får du en bättre löpupplevelse och kan också förebygga skador.

– Det bästa är att gå till en löpskobutik där du får springa på ett löpband, säger Anna. Då kan de se hur din fotisättning är och få en sko utifrån dina förutsättningar.

Knyter löparskorna

Hur kommer jag igång med löpträningen?

Ett av de vanligaste nybörjarfelen är att du går ut för hårt. Löpningen känns bra under första rundan och adrenalinet flödar, men oftast blir den första rundan lite för lång. Tyvärr kan det leda till överbelastning i någon led och/eller ont i benhinnorna, något som är ett vanligt problem om du inte är van vid att springa.

När du startar löpträningen är det bra att springa på mjukt underlag och använda metoden gå-jogga-gå-jogga, det vill säga att du växlar mellan att gå i ett par minuter och därefter joggar du lugnt i ett par minuter. På nästa runda ökar du på joggingdelen med några minuter och fortsätter ökningen så tills du känner att kroppen har vant sig vid löpningen. Till slut behöver du inte gå emellan.

– Kroppen måste få vänja sig vid den nya aktiviteten och det viktiga är att låta kroppen ta den tiden den behöver, säger Anna. Musklerna måste få acklimatiserar sig med den nya "miljön".

Man springer på landsväg

Varierande löpträning ger bäst resultat

För att bli en bättre löpare och få ut mest av löpträningen är det viktigt att du varierar löpningen. Det är lätt att vi blir bekväma och springer samma runda med samma hastighet. Variera gärna din fart med olika hastigheter, så kallade fartlekar. Intervallträning med både kortare och längre sträckor ger goda resultat. Även backträning är en mycket effektiv träningsform som framför allt är bra för att öka konditionen.

– För att du ska få bra effekt och resultat av din träning ska den vara varierande, säger Anna. Därför är det viktigt att dina löparrundor inte alltid ser likadana ut utan varierar i både längd och hastighet. Det är både skönt och avslappnande att springa lugnt och länge men glöm inte att både intervall- och backträning är korta och effektiva pass som ger väldigt goda resultat. Variation är den träning som ger dig bäst effekt!

Tänk på din löpstil

Löpning är ingen svår motionsform eftersom att springa är naturligt. Löpning handlar mycket om att springa energisnålt för att orka mer. Om du har rätt hållning, fotisättning och andning kan du förbättra din kilometertid och orka springa längre sträckor.

Men vilken den "rätta" löpstilen är kan variera eftersom alla har olika förutsättningar. Grunden är dock att försöka få kroppen i en linjär lutning framåt och på det sättet få rätt fotisättning. Blicken ska vara långt fram så att du undviker att titta ner i marken. Det gör att du håller huvudet uppe och inte krummar ihop bröstryggen. För att underlätta andningen öppnar du upp bröstkorgen genom att slappna av i axlar och skjuta dem lite bakåt så att du får en rak hållning.

– Det gör att dina lungor kan expandera och då kan du ta större och djupare andetag vilket gör att mer syre kan transporteras till musklerna, säger Anna. Detta leder i sin tur till att du orkar springa mer.

Man springer bort på landsväg

Vid löpningen ska armarna pendla fram och tillbaka med 90 grader i armbågsleden. Armbågarna ska riktas rakt bakåt och du ska slappna av i händerna. Bålmuskulaturen kopplas på genom att du lutar dig lite framåt och på så sätt spänner du bäckenbottens- och magmuskulaturen. Det är viktigt för att du inte ska svanka för då kan du få ont och bli trött i ländryggen, något som är ett vanligt problem.

– Tryck fram höfterna utan att svanka och tänk att höfterna ska ta vinden du möter, säger Anna.

När du tar dina löpsteg ska du lyfta upp knät i steget och placera mellanfoten direkt under höfterna. Skjut sedan ifrån i fotnedsättningen och för foten bakåt så att den som springer bakom dig kan se din skosula.

– Korta löpsteg är att rekommendera för vid långa steg blir det lätt att du sätter ner hälen först, säger Anna. Det kan i sin tur leda till knä- och höftproblem. Boka gärna en löpcoach så att du får in rätt teknik från början!

Lyssna på din kropp

Även fast du satt upp en träningsplan är det viktigt att du tränar utifrån din dagsform. Om du är pigg orkar du mer, kanske kan du springa längre eller snabbare, men känner du dig lite energilös blir det förmodligen ett långsammare pass.

– Löpträning är en bra träningsform men alla har olika förutsättningar och det är viktigt att du lyssnar på din kropp, säger Anna. Gå inte ut för hårt för då kommer lätt skadorna som kan ta lång tid att rehabilitera.

Löpträning i grupp

Kom igång nu!

Att motivera sig själv till att löpträna kan vara svårt om du inte är van vid att springa. Du måste då aktivt göra ett val varje gång du ska ut innan du kommit igång med träningen ordentligt. Skippa ursäkterna och ge dig ut fast det känns tungt!

– Tänk på att löpning ger mer än träning, säger Anna. Den gör att vi är ute i friska luften och frisätter serotonin som gör att vi blir gladare. Många ger sig ut och springer för att må bättre psykiskt, för löpning är bra för både din kropp och själ!

Boka en tid hos Victoryklinikerna Rehab för att få hjälp med din löpträning!

Text: Moa Wikström

Hörapparater är inte bara till för äldre!

$
0
0

Nedsatt hörsel är mycket vanligt. Nära en och en halv miljon svenskar har någon form av hörselnedsättning, men bara ca 300 000 av dem använder hörapparat. Många vet att hörseln blir sämre med åldern men även yngre kan ha en hörselnedsättning och faktum är att ungefär hälften av alla med nedsatt hörsel är i yrkesverksam ålder. Vi har pratat med Lotta Hannu som är legitimerad audionom på Bra Hörsel.

Hörselundersökning hos legitimerad audionom

Nedsatt hörsel kan bero på flera olika saker

Man brukar dela in hörselnedsättningar i två olika kategorier; ledningshinder och innerörerelaterade hörselnedsättningar. Exempel på ledningshinder kan vara vaxpropp, hål på trumhinnan, vätska i mellanörat eller skadade hörselben. Ett ledningshinder är alltså något som hindrar ljudet från att ledas in i innerörat.

Inneröreskador är den vanligaste typen av hörselnedsättning och hit hör den naturliga förslitningen av hörselceller i snäckan men också hörselskador uppkomna på grund av buller.

Vilka typer av hörhjälpmedel finns det?

Det vanligaste hörhjälpmedlet är hörapparat. Det finns hörapparater som sitter bakom örat med en tunn slang in i hörselgången, och det finns apparater som formgjuts individuellt och endast sitter i hörselgången.

Olika sorters hörapparater hos Bra Hörsel.

Trådlösa tillbehör till hörapparaten

I dag är hörapparater små och smidiga och går att ansluta till flera olika trådlösa tillbehör. Ibland kan det vara bekvämt med en fjärrkontroll så att du kan justera volym och byta lyssningsprogram utan att behöva leta efter knappen på hörapparaten.

SurfLink Mobil är ett tillbehör med både fjärrkontroll, TV-hjälpmedel, mötesmikrofon och hjälpmedel till mobiltelefon för att få samtalet direkt in i hörapparaterna. En annan variant är den lilla smidiga mikrofonen som du fäster på den som talar i en svårlyssnad miljö, exempelvis på föredraget, promenaden eller fikastunden på ett kafé. Den fångar upp ljudet från talaren och skickar det direkt till hörapparaten.

I många apparater finns även telespole som går att använda i lokaler där det finns hörselslinga installerad. Spolen fångar upp ljudet från slingan så att du får ljudet direkt till dina hörapparater.

Tillbehör till hörapparaterna

Hur går jag tillväga för att prova ut hörapparat?

Först görs ett hörselprov hos en legitimerad audionom och resultatet av provet, audiogrammet, visar typ och grad av hörselnedsättning.

– Många väntar alldeles för länge med att göra hörselprov trots att man hör sämre, säger legitimerad audionom Lotta Hannu. Det leder till att många upplever problem helt i onödan. Exempel på bekymmer kan vara isolering, nedstämdhet, irritation, muskelspänningar och trötthet.

Ju längre du väntar desto svårare är det för hjärnan att vänja sig vid en ny ljudbild. Därför får du hos Bra Hörsel alltid upp till två månaders fri provtid på hörapparater så att du ska hinna känna att de passar just dig och dina behov.

Utprovning av hörapparat

Bidrag från landstinget

Hos vissa landsting finns möjlighet att ansöka om ett bidrag för hörapparater och andra hjälpmedel, detta kallas Fritt Val. Det innebär att du kan prova hörapparater utanför landstingets sortiment och också välja vilken hörselmottagning du vill gå till.

När du provar hörapparater via landstinget lånar du dina hjälpmedel. Utprovning kan se väldigt olika ut beroende på vilket landsting du tillhör, och utprovningsavgifter och besöksavgifter varierar. Vilka hörapparater som ingår i landstingens sortiment varierar också då varje landsting gör sina egna upphandlingar.

Öka din livskvalité med rätt hörapparat

Genom att det finns möjlighet att välja om du vill prova hörapparater inom landstinget eller privat, så har du också möjlighet att hitta både hörapparater och tillbehör som passar för just dig. Alla hörapparater individanpassas och hittar du modell och teknik som du gillar och hör bra med, så använder du också dina hörapparater och din livskvalité ökar!

Upplever du att du har nedsatt hörsel?

Boka tid hos någon av våra audionomer på Vården.se!

Text: Lisa Sjögren


Först i Sverige med unik linsoperation

$
0
0

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Novius Ögonklinik.

Novius Ögonklinikär först ut i Sverige, och bland de första i Skandinavien, med att använda ett avancerat laserrobotsystem vid linsoperationer. Denna typ av linskirurgi erbjuds till personer med grå starr eller de som vill genomgå en synfelskorrigerande linsoperation. Tekniken gör att riskerna minimeras och förbättrar både de kort- och långsiktiga resultaten.

Tjej med grönt öga

Linsoperation på grund av grå starr eller synkorrigering

Grå starr, eller katarakt, är grumlingar i ögats egen lins. Vanligtvis är detta en åldersbetingad förändring, men i vissa fall kan det förekomma hos yngre människor av olika anledningar som inte alltid är kända. Den enda behandlingsmetoden för grå starr är operation där den grumliga linsen byts ut mot en ny, konstgjord lins.

En RLE-operation (Refractive Lens Exchange) utförs på samma sätt som en gråstarrsoperation men har som syfte att korrigera olika typer av synfel såsom närsynthet, översynthet och astigmatism.

Modern, säker och snabb linsoperation

Vid en vanlig linsoperation avlägsnas ögats egen lins via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan och med hjälp av ultraljud sugs linsen ut, sedan sätts en konstgjord plastlins in. Linsoperationen görs i lokalbedövning och ingreppet tar bara 10–15 minuter per öga.

På Novius Ögonklinik används den allra senaste och modernaste laserrobotassisterande operationstekniken CATALYS© Precision lasersystem för att utföra en linsoperation. Laserrobotsystemet kombineras med ultraljud och ger det bästa, säkraste och snabbaste resultatet.

Maskin Catalys Precision lasersystem

Fördelarna med den unika linsoperationstekniken

CATALYS© Precision lasersystem styrs av en inbyggd optisk tomograf som avbildar de olika anatomiska strukturerna i skikt, vilket skapar en tredimensionell bild som gör att laserpulserna endast följer det operationsmönster som kirurgen valt ut. Det gör i sin tur att linsimplantatet kan bli perfekt placerat eftersom storleken och placeringen av snittet på hornhinnan blir exakt. Det gör att man nästintill eliminerar störande optiska effekter samtidigt som den utmärkta synskärpan bibehålls över tid då linsen inte riskerar att hamna snett.

Operationstekniken är också mer skonsam vid behandling av grå starr eftersom lasern mjukar upp kristallinsen där gråstarren har bildats. Det gör att kirurgen vid ingreppet kan använda mindre ultraljudsenergi för att ta bort den egna linsen.

Tekniskt komplicerat ingrepp

Gråstarrsoperation är ett av de vanligaste ingreppen inom ögonkirurgin men är ett tekniskt komplicerat ingrepp som kräver kirurgisk skicklighet för att kunna utföra de manuella operationsstegen. På Novius Ögonklinik används en Femto Second-laser (FS) i samband med operationen för att skapa fliken/öppningen i hornhinnan vid linsbytet. Lasertekniken skräddarsyr bland annat formen, tjockleken och snittkanten, något som gör att det blir ett extremt exakt snitt jämfört med en manuell kniv. Snittet är också självtätande och kräver därför inga stygn eller suturer.

Den ledande FS-teknologin som Novius Ögonklinik använder heter IntraLase – något som de också var först i Sverige med att införa och certifiera sina kirurger för.

Maskin Intralase

Ska du operera dig? Välj Novius Ögonklinik!

Novius Ögonklinik grundades år 2000 och har två kliniker i centrala Stockholm; Novius Ögonklinik på Skeppargatan 30 och Novis Ögonklinik på Gävlegatan 22. Novius ögonkirurger har över 25 års erfarenhet och förutom landstingsuppdraget samarbetar de med alla försäkringsbolag samt erbjuder undersökningar och operationer till privatbetalade patienter.

Så om du eller någon du känner är i behov av en operation för grå starr, eller överväger en linsoperation, kontakta Novius Ögonklinik!

Novius Ögonklinik logotyp

Text: Moa Wikström

Glöm inte cellprovet!

$
0
0

Kvinnor mellan 23-64 år får regelbundna kallelser till att gå på gynekologisk cellprovtagning. Med hjälp av Kristina Müller, chefsbarnmorska på BB Stockholm Family City, reder vi ut vad cellprovtagning egentligen innebär och varför det är så viktigt att gå på det.

bb-stockholm-family

Vad innebär gynekologisk cellprovtagning?

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från livmodertappen vilket är den nedersta delen av livmoderhalsen. Provet tas för att kunna upptäcka eventuella cellförändringar som skulle kunna leda till livmoderhalscancer.

– Ungefär 95 av 100 prov är normala, alltså utan cellförändringar, säger Kristina Müller, chefsbarnmorska på BB Stockholm Family City. Om provet visar på cellförändringar får man en uppföljningstid hos en gynekolog för att utreda dem vidare.

De flesta cellförändringar är lättare förändringar som läker av sig själv, med en del behöver tas bort. Det brukar dock ta lång tid innan cellförändringar utvecklas till cancer, vanligtvis tio till femton år.

Hur går cellprovet till?

Provet tas under en gynekologisk undersökning av en barnmorska. Provet tas från två ställen, på livmodertappen med en plastspatel som stryks över livmodertappen för att få med lite celler samt med en liten borste i livmoderhalskanalen. Det går fort och brukar inte göra ont.

cellprov-drop-in-mottagning

Vem ska ta cellprov?

Kvinnor blir kallade mellan 23-64 års ålder. Var tredje år när du är mellan 23-49 och därefter var femte år upp till 64. Om du är över 50 år kan tiden mellan kallelserna variera lite beroende på var du bor i landet. Kallelsen skickas till den adress där du är folkbokförd och provet tas av en barnmorska på närmaste barnmorskemottagning.

– Du kallas till cellprovtagning en bestämd tid men önskar du byta tid eller val av mottagning går det bra att gå på drop-in på mottagningen du valt säger Kristina. Medtag bara kallelsen. Mellan fyra till sex veckor efter provtagningen får du svar på posten, oavsett om svaret är positivt eller negativt.

Vad beror cellförändringar på?

De flesta cellförändringar beror på en mycket vanlig virusgrupp som heter HPV - humant papillomvirus. Det finns över 100 sorters HPV-virus och några av dessa kan ge cellförändringar.

– Det finns idag ett vaccin mot HPV som är jättebra att ta, säger Kristina. Men även om du tagit vaccinet är det viktigt att gå på cellprovtagningar eftersom det inte skyddar mot alla virustyper som kan orsaka cellförändringar.

receptionist-patient

Varför är det viktigt att ta cellprov?

Att ta cellprov är frivilligt men det är en väldigt bra livförsäkring eftersom det tidigt kan visa om du har cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Om du har den typen av cellförändringar så kan de enkelt tas bort genom en behandling där livmodertappens yttersta vävnad tas bort. Under behandlingen är du bedövad i livmoderhalsen eller får en lätt narkos och behandlingen påverkar inte förmågan att bli gravid i framtiden.

– Att gå och ta cellprov är alltså ett enkelt sätt att förebygga att livmoderhalscancer utvecklas, säger Kristina. Tack vare cellprovtagningen har livmoderhalscancer blivit betydligt ovanligare.

Här kan du gå och ta cellprov!

Text: Lisa Sjögren

Vården.se firar 5 år!

$
0
0

I veckan fyllde Vården.se 5 år och vi har därför passat på att intervjua Staffan Gustavsson, VD och en av grundarna till företaget, för att få veta hur bakgrunden till Vården.se såg ut och vad framtiden har att erbjuda.

Staffan-Gustavsson-Vården.se

Vården.se är Sveriges största privata söktjänst för vård och hälsa. Vi hjälper närmare 100 000 användare varje vecka att hitta rätt vårdgivare när de är i behov av vård. Det är viktigt för oss att själv ha möjlighet att göra ett aktivt val när det gäller sin vård. Tanken med Vården.se var att göra vården mer lättillgänglig och enklare för att på så sätt göra människor lite friskare.

– Det bästa med Vården.se är att vi verkligen kan göra skillnad, säger Staffan Gustavsson, VD på Vården.se. Vi kan på ett enkelt och smidigt sätt knyta ihop personer i behov av hjälp med någon som kan lösa det åt dem. Allt från att du vaknar upp med ryggskott till att du befinner dig i en livskris.

Grundandet av Vården.se

Idén till Vården.se kläcktes för många år sedan av Marcus Boström, Fredrik Söderlindh och Magnus Obel från det välrenommerade företaget EMG (Educations.com Media Group), mer känt för portaler som Stundentum.se, Utbildning.se och Gymnasium.se. De såg ett informationsbehov inom vården, precis som de identifierat inom utbildningsbranschen.

– Jag och min kompanjon Martin Palm fick för snart sex år sedan förfrågan om vi ville ta oss an denna fascinerande utmaning – och resten är historia, säger Staffan.

Stort kundfokus

Vården.se har från start haft ett stort kundfokus med transparens som ledord. Det har gett oss förmånen att ha väldigt långa och framgångsrika samarbeten med alla våra kunder. Många av våra kunder som var med från starten hjälper vi fortfarande idag. Vårt produktutbud har naturligtvis breddats sedan starten, mycket i samråd med våra kunder, och idag kan vi hjälpa dem med i stort sett hela deras digitala avtryck.

Kommande planer för Vården.se

På kort sikt vill vi på Vården.se fortsätta utveckla våra kundrelationer och skapa ett högt användarvärde. På lite längre sikt vill vi naturligtvis göra det möjligt för allt fler personer att bli hjälpta av vår tjänst i kombination med att vi fortsätter ha det fina samarbete vi har med våra trogna och nya kunder.

– Vi gör detta möjligt tack vare ett riktigt bra team där alla vill utvecklas, säger Staffan. Vi drivs av att hjälpa både våra kunder och användare, samtidigt som vi lyckas ha väldigt kul tillsammans.

Vården.se-logga

Text: Lisa Sjögren

Funderar ni på att gå i parterapi?

$
0
0

Anneli Ahlmérär legitimerad psykoterapeut och en av få i Stockholm som använder den evidensbaserade terapiformen Emotionellt Fokuserad Terapi (EFT) för par. Här berättar hon mer om terapiformen och varför hon tycker att den är så bra.

Parterapi hos leg psykoterapeut

Varför går man i parterapi?

Varför man som par väljer att gå i terapi kan bero på olika orsaker men grunden är alltid att ingen av parterna mår bra i den nuvarande relationen. Det kan vara att man grälar ofta, att man krigar i det tysta eller att otrohet kommit emellan.

– Det jag hör och ser hos alla är att de tappat kontakten med varandra på ett djupare plan, säger legitimerad psykoterapeut Anneli Ahlmér. Det gör dem otrygga och otrygghet får oss att känna och agera på ett sätt som blir skrämmande för den andre.

Enligt Anneli så innehåller alla par i kris två roller; den som driver på och den som drar sig tillbaka. Den som driver på tycker sig inte bli känslomässigt mött och känner sig därför övergiven. Och den som drar sig tillbaka vet inte hur hen ska göra för att få sin partner nöjd, blir därför kritiserad och känner sig då avvisad.

– Jag vet att båda agerar som de gör för att rädda relationen, säger Anneli. Det ser bara inte ut så från var och ens position.

EFT går ner på djupet

Anneli hittade terapiformer Emotionellt Fokuserad Terapi, EFT, efter att hon själv gått på parsamtal och upplevde då att det saknades en bra metod som gick mer på djupet.

– När jag separerade från mitt ex gick vi på parsamtal, säger Anneli. Jag tyckte det bara var ett krafs på ytan och mycket riktigt gick vi skilda vägar. Som legitimerade psykoterapeut tänkte jag "det måste finnas en bra metod någonstans i världen" och efter att ha letat hittade jag EFT.

EFT handlar om att bryta destruktiva, och hitta nya, samspelsmönster. Det är för att både hitta tillbaka till varandra, bli tryggare tillsammans men också för att fördjupa känslorna.

– Metoden sätter fingret exakt på orsaken till våra kriser: rädslan för att bli lämnad, övergiven eller avvisad, säger Anneli. Vi är ju skapta för att vara i relation, det ligger i vårt dna.

Blommor

Så fungerar EFT

EFT har sin grund i bland annat anknytningsteorin. Anknytningsteorin innebär enkelt uttryck att vi som spädbarn får en relation till våra föräldrar som präglas av trygghet eller otrygghet i olika grader. Det mönstret tar vi sedan med oss in i våra vuxna relationer och blir det otryggt i våra nära relationer kommer vi i gungning. Det känns då oerhört smärtsam och därför blir kriser ofta både jobbiga och hemska.

– Jag tycker att EFT kan användas vid alla former av relationsproblem eftersom de bottnar i känslor, säger Anneli. Däremot kan det vara kämpigare för en del och ta längre tid.

EFT-metoden är strukturerad i tre faser men där terapeuten och paren arbetar mycket med känslorna eftersom det är dem som styr oss och vårt beteende. Första fasen handlar om att dra ner på hettan och striden, paret måste börja samarbeta för att terapin ska komma någonstans.

– Det är den svåraste biten, för många pekar finger och vill att jag ska säga till partnern, säger Anneli. För om bara hen gör si eller så blir allt bra, men jag vet att båda samspelar i sin negativa dans. I andra fasen har det vänt och paren vågar erkänna sina rädslor och behov, och till sist stärker vi den nya, nära relationen.

En metod med vetenskapligt bevisad effekt

EFT är en av världens mest utvärderade metod för parterapi och är en av två metoder i världen med vetenskapligt bevisad effekt. Vetenskaplig evidens visar att 70-75 procent av paren får en bättre relation med EFT.

Terapimetoden är stor i USA och vissa länder i Europa, men i Sverige är det fortfarande få som lärt sig den. Anneli är dock väldigt positivt inställd till terapiformen och kommer fortsätta använda den.

– När paren känner att de faktiskt kan prata om allt, visa alla känslor och vara dem de är – då är det häftigt för en parterapeut!

Leg psykoterapeut Anneli Ahlmér

Om Anneli Ahlmér

Anneli Ahlmér är legitimerad psykodynamisk psykoterapeut som emellanåt använder kognitiva metoder (KBT). Anneli är även utbildad i affektiv korttidsterapi, councelling samt EFT-parterapi.

Anneli har haft privat psykoterapimottagning i snart 15 år på Södermalm i Stockholms innerstad.

Boka tid hos psykoterapeut Anneli Ahlmér!

Text: Moa Wikström

Allt du behöver veta om barntandvård

$
0
0

Har du koll på det här med barntandvård? Tillsammans med vår kund Dentalkompaniet ger vi dig information du behöver!

Tandläkare på Dentalkompaniet
Tandläkare på Dentalkompaniet

Första besöket i tandläkarstolen

Första besöket hos tandläkaren bör ske senast vid tre års ålder för att kontrollera att alla tänder kommer fram som de ska. Då får också föräldrarna viktig information om hur de kan hjälpa barnet på bästa sätt och därigenom förebygga problem i munnen.

Efter det första besöket kallas barnet till regelbundna tandvårdsundersökningar minst vartannat år. En del barn och ungdomar har större behov av tandvård och kallas därför oftare.

– Här på Dentalkompaniet gör vi en individuell bedömning om frekvens och stödbehandling, säger legitimerad tandläkare Hans-Olof Örnerfeldt. De flesta barn hos oss går till tandläkaren varje år för kontroll.

Barn borstar tänderna

Lista ditt barn hos en tandläkare

När barnet har fyllt tre år kan man som förälder själva välja var man vill att sitt barn ska få tandvård. Då listar man sitt barn hos en tandläkarmottagning och barnet kallas då regelbundet för tandvård utan att man behöver hålla koll på det.

Om man inte aktivt väljer en tandläkare blir barnet kallat av den tandläkare som har ansvar för alla patienter i området där man bor. Det går att lista sitt barn hos en tandläkare vid ett senare tillfälle i livet.

Gratis barn- och ungdomstandvård i Sverige

Vanlig barn- och ungdomstandvård är gratis i Sverige fram till den sista december barnet fyller 21 år. Det gäller både hos privata tandläkare och hos Folktandvården, vissa landsting och regioner kan dock ge fri tandvård i ytterligare något år. Efter att den fria tandvården upphör kan man göra en överenskommelse med tandläkaren om att bli kallad regelbundet, men då är besöken inte längre kostnadsfria.

Mjölktänder på barn

Specialisttandvård för barn och ungdomar

Ibland kan barnet behöva specialisttandvård och då kan det kosta att få den. Till specialisttandvård behövs oftast remiss. Ett vanligt exempel på specialisttandvård är tandreglering med hjälp av tandställning.

– Vi kontrollerar fortlöpande barnets bettutveckling och vid 8-års åldern brukar man se om tandreglering kommer att bli aktuellt, säger Hans-Olof. Tandregleringen startas sedan när alla permanenta tänder har brutit fram fullt ut, vilket oftast är vid 14-års ålder.

Här kan du läsa mer om tandreglering.

Gör tandläkarbesöket till en positiv upplevelse för barnet

För att besöket i tandläkarstolen ska bli till en positiv upplevelse är det viktigt att gå till en trevlig klinik som har ett bra bemötande mot barn. Det är också viktigt att det vid eventuella åtgärder i munnen på barnet sker utan stress, smärta och rädsla.

– Vi på Dentalkompaniet försöker att ha direkt kommunikation med barnet så att barnet involveras, känner delaktighet och trygghet, säger Hans-Olof. Vi märker också att den lilla presenten efteråt gör storverk!

Här kan du se tandvårdsmottagningar som erbjuder barntandvård!

Smurf borstar tänderna

Text: Moa Wikström

Viewing all 139 articles
Browse latest View live